Denník N

Pandémia ustupuje, Slovensko bude najmä v žltej farbe. Lengvarský zároveň hovorí, že sa treba pripraviť na delta variant

Od 21. júna bude na Slovensku len jeden okres červený a jeden ružový. Iba tam už bude zakázané jesť v reštauráciách vo vnútri.

Od pondelka 21. júna pribudnú okresy, kde sa zmierňujú opatrenia. Pandémia na Slovensku ustupuje a väčšina okresov je v žltej fáze. Je to posledná fáza varovania v covid automate. Po nej nasleduje zelená, ktorá znamená už len veľmi mierne pravidlá a monitoring.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský zároveň varuje, že by sme sa mali pripraviť na príchod delta (indického) variantu na Slovensko. Aj preto bude vo štvrtok rokovať Ústredný krízový štáb – aby rozhodol o pravidlách na hraniciach.

Delta variant aj u nás, zatiaľ dva prípady

Minister Lengvarský povedal, že vie o dvoch prípadoch indického variantu na Slovensku. Išlo podľa neho o ľudí, ktorí boli v karanténe, po príchode zo zahraničia sa testovali a ich vzorky potom sekvenovali.

Aj Inštitút zdravotných analýz sleduje rýchly nárast výskytu delta (indického) variantu v Británii, v kontinentálnej Európe je najvýraznejší v Portugalsku. Šéf inštitútu Matej Mišík upozorňuje, že na ochranu pred týmto variantom je dôležité mať aj druhú dávku vakcíny.

„Očkovanie zaberá. Lepšie je to pri tých, ktorí majú dve dávky,“ povedal minister s tým, že viac budeme vedieť po ďalších štúdiách.

Premiér Eduard Heger hovorí, že Slovensko chce čo najrýchlejšie dosiahnuť 70-percentnú mieru zaočkovanosti. Už teraz pritom máme problémy so záujmom o očkovanie, prvú dávku dostalo ešte len 34 percent obyvateľov.

Štát chce spustiť očkovanie u všeobecných lekárov od 1. júla, na budúci týždeň majú s lekármi podpisovať zmluvy, oznámil minister zdravotníctva Lengvarský. Štát zvažuje dve možnosti, ako ľudí motivovať na očkovanie – buď odmení všetkých zaočkovaných, alebo zorganizuje lotériu. V prípade plošného odmeňovania by to podľa ministra Lengvarského znamenalo odmenu aj pre tých, čo už sú zaočkovaní.

Zároveň sa k 30. júnu skončí možnosť prihlasovať sa na očkovanie ruskou vakcínou Sputnik, o ktorú nie je veľký záujem. V júli má exspirovať prvá dávka dovezená na Slovensko, v auguste potom druhá dávka. Nepoužité dávky Slovensko predá alebo daruje iným krajinám, záujem zatiaľ podľa Lengvarského prejavili na západnom Balkáne.

Dva okresy s prísnejšími opatreniami, inde uvoľnenie

Stále ostávajú dva okresy s prísnejšími opatreniami. Myjava aj naďalej zostáva v červenej fáze. Červený je tento týždeň ešte aj okres Kysucké Nové Mesto, od pondelka sa presúva do ružovej fázy. Ide o posledné dva okresy na Slovensku, kde sa ešte nenajete v interiéri reštaurácie a kde

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie