Denník N

Prečo je žiaduce, aby ženy počúvli Christiane Amanpourovú a pýtali sa na vyšetrenia, na ktoré majú nárok

Christiane Amanpourová na zábere z roku 2019 s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou. Foto - TASR/AP
Christiane Amanpourová na zábere z roku 2019 s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou. Foto – TASR/AP

Americký regulátor liečiv stiahol v rokoch 1997 až 2000 z trhu desať liekov na predpis, pretože sa pri nich objavili vážne vedľajšie účinky. Až osem z nich bolo rizikom pre ženy. Klinické testy boli nastavené tak, že ich znevýhodňovali.

Christiane Amanpourová, jedna z najznámejších a najoceňovanejších televíznych novinárok na svete, nedávno vo vysielaní oznámila, že jej diagnostikovali rakovinu vaječníkov, už podstúpila vážnu operáciu a teraz ju čaká niekoľko mesiacov chemoterapie.

63-ročná Amanpourová nie je prvou a nanešťastie určite nie poslednou globálne známou ženou, ktorá prehovorila o vážnej chorobe a vyzvala ženy, aby nepodceňovali signály svojho tela a nezabúdali na prevenciu a všetky screeningy.

Ukazuje sa, že takéto výzvy majú okrem morálnej podpory pre ľudí s onkologickými ochoreniami aj dôležitý praktický efekt – naozaj po nich vzrastie vyhľadávanie informácií o príznakoch choroby a hlavne stúpne záujem o preventívne prehliadky, hoci aj len krátkodobo.

Amanpourová však povedala aj ďalšiu veľmi dôležitú vec. „Uistite sa, že vaše oprávnené obavy o zdravie nebudú odmietané alebo umenšované,“ vyzvala ženy. Nevedno, či sa takto vyjadrila cielene, ale upozornila na pomerne častý jav, keď sú ženy a ich sťažnosti na zdravotné problémy bagatelizované a spájané s tým, že sú citlivejšie alebo úzkostnejšie ako muži alebo že všetko „príliš prežívajú“. Nejde pritom o konštatovanie postavené na pozorovaní či životných skúsenostiach viacerých žien, ale o dátami potvrdenú záležitosť.

Áno, aj v medicíne sa objavuje rodová predpojatosť voči pacientkam, a hoci je už celkom dobre opísaná a viac sa o nej aj hovorí, stále k nej dochádza. Pri chorobách s príznakmi, ktoré sa hlavne v počiatočných štádiách dajú vyhodnocovať pomerne široko, a k tým patrí aj rakovina vaječníkov, to môže mať až fatálne konzekvencie.

Hovorili mi, že to nič nie je

BBC vo svojom článku na túto tému upozornila na britskú štúdiu, ktorá skúma, ako rod vplýva na rýchlosť, akou je človeku diagnostikovaná rakovina. Ukázalo sa, že pri šiestich z jedenástich druhov rakovín trvala diagnostika dlhšie pri pacientkach ako pri pacientoch. Treba povedať aj to, že štúdia hodnotila prípady od prvej návštevy u všeobecného alebo rodinného lekára až po potvrdenie onkologickej diagnózy, takže sa nedá povedať, že ženy neboli včas diagnostikované preto, lebo neprišli k lekárovi. Prišli, ale museli tam chodiť častejšie ako muži, kým dostali žiadanku na vyšetrenie u špecialistu.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Životy žien

Komentáre

Teraz najčítanejšie