Denník N

Dve tváre Paula Gascoigna: Po opileckej akcii v Hongkongu predviedol najlepšiu akciu na ihrisku

Euro 1996 bolo začiatkom jeho dlhého a smutného konca.

Anglicko v piatok nastúpi vo Wembley proti Škótsku v zápase, v ktorom ožije najstaršia futbalová rivalita. Staršie generácie anglických fanúšikov sa pri tejto príležitosti nemôžu ubrániť spomienkovému optimizmu, ktorý ich vracia do leta 1996.

Takmer presne pred 25 rokmi odohrali Angličania so Škótmi pamätný zápas, v ktorom Paul Gascoigne strelil nezabudnuteľný gól, ohromil zaplnené Wembley a naštartoval Angličanov na cestu do semifinále domáceho Eura.

Predchádzala mu penalta, ktorú za stavu 1:0 pre Anglicko chytil David Seaman, pričom následne dlhým výkopom loptu poslal dopredu. Teddy Sheringham a Darren Anderton ju rýchlymi dotykmi posunuli na Gascoigna, ktorý predviedol čosi nevídané.

Ľavačkou si loptu prehodil cez škótskeho obrancu a pravačkou ju z voleja nekompromisne poslal za brankára Andyho Gorama. Angličania viedli 2:0 a hráči z vtedajšieho tímu sa aj dnes zhodujú, že Gascoignov gól pre nich zmenil celý turnaj.

„Zbavil nás všetkého tlaku. Ľudia boli pozitívni, noviny tiež a myslím si, že práve preto sa nám na turnaji tak darilo,“ povedal pre Sky Sports bývalý záložník Paul Ince. Zostrih zápasu a gól nájdete tu.

Gascoigne svoju gólovú akciu oslávil ležiac na trávniku s otvorenými ústami, do ktorých mu spoluhráči z fliaš nastriekali energetický nápoj.

Príbeh najslávnejšieho „Gazzovho“ gólu sa začal ešte o niekoľko týždňov skôr na divokej párty v Hongkongu, kde tieklo všeličo, len nie športové nápoje.

„Zubárske kreslo“

Ak sa pýtate, čo robili Angličania tesne pred domácim Eurom v Hongkongu, dôvody v kontexte ďalších udalostí pôsobili komicky. Cestovný manažér miestnej futbalovej asociácie Brian Scott to vysvetlil tak, že tréner Terry Venables chcel hráčov vytiahnuť do „odlišného prostredia“.

„Zostať doma tri týždne pred šampionátom by znamenalo riskovať nudu,“ vravel vtedy Scott podľa The Guardian. Už historka z odletu na ázijské turné však naznačila, že nuda rozhodne nehrozí.

Útočník Robbie Fowler vo svojej autobiografii opisoval holý

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

Futbalové Euro

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie