Denník N

Do Gabčíkova prišli prví utečenci, ďakujú Slovákom za pomoc

Foto N – Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Prvých osemnásť utečencov zo Sýrie priviezli do utečeneckého tábora. Na Slovensku budú len dočasne. Nečakali ich žiadni odporcovia.

Sú unavení, ale spokojní. Do utečeneckého tábora v Gabčíkove dorazil vo štvrtok popoludní z rakúskeho Salzburgu autobus s prvými utečencami.

V autobuse bolo 18 mužov zo Sýrie. Vodič autobusu povedal, že malo prísť až 35 ľudí, úrady ich však nedokázali presvedčiť, že na Slovensko idú iba dočasne, a cestu odmietli. Ďalších šesť migrantov viezli do Gabčíkova z Traiskirchenu.

Jeden z najstarších z prvej skupiny hovoril len po rusky. Poďakoval sa dobrým ľuďom za to, že mohli prísť k nám. Hovoril, že by chcel žiť v Rakúsku a že sa tam vráti, keď mu vybavia doklady.

Video: Toto sú prví utečenci, ktorých priviezli do Gabčíkova
autor: Martina Pažitková

Utečenci sa chvíľku rozprávali s novinármi a potom sa za nimi zatvorili brány tábora. Pred táborom aj vnútri ich čakali policajti.

Osemnásti utečenci sú prevažne mladí muži okolo dvadsiatky a tridsiatky. Podľa informácií od ministerstva vnútra ide o Sýrčanov, ktorí požiadali o azyl v Rakúsku a doteraz boli v zariadeniach pri Traiskirchene a v Salzburgu.

Utečenci budú mať v tábore pomerne voľný režim. Popoludní a aj večer budú mať voľno, keď budú môcť ísť aj mimo areálu na vychádzky. V tábore nie sú pod zámkom.

gabčíkovo utečenci
Foto N – Vladimír Šimíček

Najviac päťsto ľudí naraz

Rakúsko platí prepravu na Slovensko, vreckové pre utečencov a aj prípadné škody, ktoré by v Gabčíkove spôsobili.

V jednom momente má byť v Gabčíkove najviac 500 utečencov.

napisy
V Gabčíkove vyvesili nápisy v angličtine a v arabčine. Foto N – Martina Pažitková

„Celkový počet žiadateľov prijatých do ubytovacieho zariadenia môže byť po odchode niektorých prijatých osôb doplnený o ďalších žiadateľov, avšak ich počet nesmie presiahnuť 500 osôb v akomkoľvek čase ich umiestnenia v ubytovacom zariadení,“ píše sa v memorande, ktoré podpísali rakúska ministerka vnútra Johanna Miklová-Leitnerová so slovenským ministrom Robertom Kaliňákom.

Priamo v Gabčíkove navýšili počet policajtov o desiatich a pracujú na vylepšení kamerového systému v obci. Pre utečeneckú krízu posilnila polícia jednotky v celom prihraničnom pásme s Maďarskom.

„Z našej strany je všetko zabezpečené, pripravené ubytovanie. Do platnosti vstupujú bezpečnostné opatrenia, ktoré sme už avizovali,“ informovalo vo štvrtok ministerstvo.

gabčíkovo utečenci
Foto N – Vladimír Šimíček

Nebojte sa výtržností, hovorí ministerstvo

Slovensko sa s Rakúskom dohodlo, že sa o 500 utečencov postaráme iba dočasne. V Gabčíkove budú iba niekoľko mesiacov, pred skončením azylového procesu sa vrátia do Rakúska. Ide o utečencov, ktorí v Rakúsku požiadali o azyl.

Slovenské ministerstvo vnútra preto uisťuje, že s utečencami v Gabčíkove nebudú problémy. „Preto nepredpokladáme, že by páchali trestnú činnosť alebo robili výtržnosti, keďže by to zmarilo ich šance na získanie azylu v Rakúsku,“ napísalo ministerstvo vnútra.

Archívne video: Čo vám hrozí od utečenca? Odpovedajú Gabčíkovčania
autor: Martina Pažitková

Napriek odmietnutiu v referende

Obyvatelia Gabčíkova utečencov odmietli na začiatku augusta v obecnom referende. Napriek nesúhlasu veľkej väčšiny obyvateľov nebude štát výsledok rešpektovať. Zariadenie utečeneckého tábora nepatrí obci, ale Slovenskej technickej univerzite. Tá má dohodu so štátom.

V tábore v Gabčíkove sa už v minulosti vystriedali stovky utečencov, boli tam moslimovia z Bosny, Macedónci, Albánci, Rumuni, Afganci, Ukrajinci. Najviac ľudí mali v roku 1993. Vtedy bol priemerný stav 740 ľudí.

Na pomoc utečencom aj vo štvrtok vyzýval prezident Andrej Kiska. „Som presvedčený, že sme schopní a pripravení z pohľadu štátu a jeho bezpečnosti, z pohľadu tisícok jednotlivcov, ale aj organizácií pomôcť. Len sa z toho nesmie robiť jedna veľká predvolebná politická téma,“ povedal.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Migrácia

Slovensko

Teraz najčítanejšie