Denník N

Tvárou kampane Smeru bude aj Lajčák, na svoje miesto čakajú Kolesík aj Kvorka

Ťahúni kampane Smeru.
Ťahúni kampane Smeru.

Minister zahraničných vecí sa prvýkrát zapojí do kampane Smeru. Ďalšími ťahúňmi budú Fico, Kaliňák, Pellegrini a Kažimír. Či budú kandidovať aj Paška, Kolesík, Kvorka alebo Varga, stále nie je jasné. Voľby budú 5. marca.

Utečenci, ďalší sociálny balíček a Sieť ako hlavný súper Smeru. To sú základné body predvolebnej kampane, o ktorej v utorok rokovalo vedenie strany s poslancami a všetkými funkcionármi v Častej-Papierničke. Strana tiež svojim členom oznámila, že voľby budú 5. marca. Denník N o kampani hovoril s viacerými predstaviteľmi strany.

Šéfom kampane sa stal podpredseda Smeru a minister kultúry Marek Maďarič. Ten chce mať odteraz prehľad o všetkých dôležitých mediálnych výstupoch, ktoré členovia strany urobia, a bude ich aj schvaľovať.

Vedenie tiež oznámilo, kto budú bilbordové tváre kampane strany. Okrem Roberta Fica, Roberta Kaliňáka alebo Petra Kažimíra to bude aj minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. Ten sa doteraz do straníckych aktivít nezapájal, na predvolebných bilbordoch bude prvýkrát.

Lajčák stále nie je členom strany. Či do nej vstúpi, nechcel povedať, rovnako ani to, či to znamená, že bude za stranu kandidovať do parlamentu. Ak však bude na bilborde, je to veľmi pravdepodobné.

„Sú to predčasné otázky, mám plnú hlavu témy migrácie,“ odpovedal minister Lajčák Denníku N na otázku, prečo sa rozhodol stranícky angažovať. Lajčák si doteraz udržiaval imidž diplomata, ktorý nie je súčasťou straníckeho života. Už pred prezidentskými voľbami v roku 2014 niektoré médiá špekulovali, že v strane o ňom uvažujú ako o kandidátovi. Na prezidenta napokon kandidoval predseda Robert Fico.

Lajčák sa v utorok takisto zúčastnil straníckeho rokovania v Častej-Papierničke.

Pellegrini stúpa

Novou tvárou kampane bude aj predseda parlamentu Peter Pellegrini, ktorý kariérne vzrástol, keď nastúpil namiesto Pavla Pašku na post predsedu parlamentu. Pellegrini bol predtým ministrom školstva. V Smere sú s jeho výkonom mimoriadne spokojní.

Paška na bilbordoch pravdepodobne nebude a nie je ani jasné, či bude na kandidátke. Niektorí členovia strany o tom pochybujú, iní to považujú za samozrejmé. Paška odstúpil z funkcie po kauze nákupu predraženého CT, zostal však podpredsedom strany a do politickej kompetencie mu pribudla aj „vnútorná politika“. V strane ho teda oficiálne povýšili.

Smer bude lákať voličov viac na Pellegriniho ako na Pašku. Foto – TASR

Miesto na kandidátke má zrejme isté aj Renáta Zmajkovičová, ktorá bola predsedníčkou dozornej rady piešťanskej nemocnice, kde CT nakupovali. Nie je však medzi ôsmimi obvinenými, o ktorých v stredu informovala generálna prokuratúra.

Hoci sa Zmajkovičová vzdala funkcie podpredsedníčky parlamentu, stále zostala krajskou predsedníčkou strany v Trnave. O jej mieste na kandidátke straníci nepochybujú.

„Samozrejme, obvinená nie som. Od začiatku som uvádzala, že s predmetným obstarávaním a vôbec so žiadnym obstarávaním nebola nijako spojená moja funkcia v dozornej rade. Napriek tomu som úplne na samom začiatku vyvodila politickú zodpovednosť a odstúpila som z vysokej politickej pozície. Tomu sa hovorí politická kultúra,“ vyhlásila Zmajkovičová v stredu.

Pred poslednými voľbami sa mohli na bilbordoch objaviť aj ďalší členovia strany spolu s niekým z vedenia, ak mali záujem. Viacerí to využívali najmä vo svojom regióne. Tentoraz budú bilbordy všade rovnaké a kampaň bude iba centrálna.

Zostanú Kolesíkmi?

Viacerých straníkov zaujíma, či sa na kandidátke objavia členovia strany, ktorí majú za sebou škandály. Jedným z nich je bývalý poslanec Ján Kvorka. Toho súdili pre trestný čin ublíženia na zdraví a obmedzovania osobnej slobody. Prokurátor ho vinil, že zbil svojho soka v láske.

V roku 2012 súd napriek prokurátorovmu nesúhlasu Kvorku definitívne oslobodil. Doteraz je okresným predsedom Smeru v Martine. Bude na kandidátke? „To ešte neviem,“ povedal Kvorka Denníku N. Hovorí, že strane má čo ponúknuť a nemôže byť odpísaný, pretože má právoplatné rozhodnutie súdu. „Mám skúsenosti, ktoré môžem rozdávať. Tie roky v politike, to nie je samochvála, to je fakt.“

Ján Kvorka. Foto Tasr
Ján Kvorka. Foto – TASR

Kvorka hovorí, že svoju účasť na kandidátke teraz nerieši, všetci v strane pracujú na kampani. „Pracujeme na programe, na tézach.“ Dodal, že dúfa, že nebude musieť Denník N za článok žalovať. „Dajte si veľmi veľký pozor, čo napíšete, lebo sa nerozprávate so začiatočníkom, ale s človekom, ktorý je v politike od roku 1994,“ dodal.

Viac na oštaru ako na osoh môže byť na kandidátke terajší poslanec Andrej Kolesík. Ten sa znemožnil, keď nezmyselne klamal o rozdávaní lístočkov pri voľbe členov správnej rady Ústavu pamäti národa. Niektorí opoziční poslanci odvtedy poslancov Smeru nevolajú inak ako „kolesíkovia“. Kolesík je predsedom revíznej komisie strany.

Andrej Kolesík. Foto Tasr
Andrej Kolesík. Foto – TASR

To, že odstupuje z funkcie, tvrdil poslanec a okresný predseda Smeru v Hlohovci Ivan Varga. „Predsedovi Smeru som oznámil, že už som starý,“ povedal Varga Denníku N v novembri 2014 potom, čo Smer vo svojej tradičnej bašte utrpel vo voľbách do mestského zastupiteľstva a primátora debakel. Voľby vyhral intelektuál Miroslav Kollár.

Varga, ktorý podniká vo farmabiznise aj s Vladimírom Poórom, je však doteraz vo funkcii. V novembri pritom tvrdil, že „po dvoch porážkach a jednom infarkte je ukončenie kariéry prirodzené“. Hovoril, že v parlamente je posledné volebné obdobie a Robertovi Ficovi už predstavil aj svojho nástupcu. S ním však v Smere neboli spokojní, keďže išlo podľa informácií Denníka N o bývalého policajta, ktorého pre zlyhania prepustili z polície.

Varga na otázku, či bude znovu kandidovať, neodpovedal.

Pomôžu utečenci a sociálny balíček

„Predsedníctvo strany rozhodlo a prijalo koncepciu a stratégiu volebnej kampane. Predsedníctvo vyslovilo plnú podporu vláde v postojoch k migračnej kríze,“ informovala v utorok hovorkyňa Smeru Ľubica Končalová.

Strana v skutočnosti o téme utečencov dlho rokovala a dospela k tomu, čo v stredu v pléne vyhlásil aj jej poslanec a predseda európskeho výboru Ľuboš Blaha. Podľa neho treba poďakovať vláde za to, že na Slovensku na rozdiel od iných krajín Európy nerastie krajná pravica. V Smere si vyhodnotili prieskumy a rozhodli sa, že v rétorike proti utečencom budú pokračovať. Marianovi Kotlebovi nechcú nechať žiadnych voličov.

O konkrétnej podobe kandidátky strana nerokovala, mala by však byť hotová v najbližších týždňoch. Oficiálne ju predstavia na slávnostnom sneme 5. decembra, keď oznámia aj ďalší sociálny balíček. Hlavné heslo kampane bude to, čo sa už objavilo na bilborde: „Robíme pre ľudí“.

V predchádzajúcich parlamentných voľbách mal Smer heslá „Pre ľudí, za Slovensko“ a „Ľudia si zaslúžia istoty“, Robert Fico v prezidentských voľbách zasa „Pripravený pre Slovensko“.

Bilbord Roberta Fica.
Bilbord Roberta Fica.

Strana tiež teraz diskutovala o tom, že jej hlavný politický súper v kampani bude Sieť. Viacerí si to vysvetľujú rôzne. Jedna verzia je, že si nechcú pohnevať KDH a Most-Híd ako potencionálnych koaličných partnerov.

Sieti však môže takýto súboj aj pomôcť. Robert Fico to zrejme vie. Jeho kolegovia si v minulosti viackrát povzdychli, že im medzi pravicovými stranami chýba jasný súper, ako bola kedysi SDKÚ, proti ktorému by mohli vystupovať.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Voľby 2016

Slovensko

Teraz najčítanejšie