Denník N

Nemali ho radi, lebo nie je ako Federer. Na príbehu kapitána Švajčiarska vidieť, aký zložitý je Balkán

Xhaka oslavuje gól do siete Srbska gestom známym ako "dvojitý orol". Foto - archív TASR
Xhaka oslavuje gól do siete Srbska gestom známym ako „dvojitý orol“. Foto – archív TASR

Švajčiarom prekážala láska k Albánsku aj jeho obrovské sebavedomie.

Vlastní fanúšikovia naňho v Londýne pískali a najjednoduchšie to nemal ani doma. Ak sa však chce Švajčiarsko na Eure niekam dostať, od jeho výkonov je až životne závislé.

Granit Xhaka patrí k najlepším hráčom v strednej Európe, ale v kariére to nikdy nemal ľahké.

Xhaku v lete 2016 kúpil manažér Arsenalu Arséne Wenger za 30 miliónov libier. Mal sa stať lídrom zálohy, ale fanúšikovia s ním neboli spokojní. V Arsenale ho za päť rokov nikto zo základu nevytlačil a stal sa dokonca aj kapitánom.

Keď ho v roku 2019 proti Crystalu Palace Wengerov nástupca Unai Emery vystriedal, na tribúnach sa dokonca tešili. Xhaka sa vtedy nahneval, sarkasticky si dával ruku k uchu a začal sa s fanúšikmi pri odchode z trávnika hádať.

Arsenal sa od odchodu Wengera výsledkovo trápi a časť kritiky sa zamerala práve na Xhaku. Ten pritom dlhodobo patrí k oporám klubu. Podobné to kedysi bolo aj vo švajčiarskej reprezentácii, ktorú Xhaka momentálne na Eure vedie ako kapitán.

Hoci je spolu so Xherdanom Shaqirim najväčšou hviezdou v kádri, nestojí za ním celá krajina.

Mario Gehrer, známy švajčiarsky komentátor, ktorý pre verejnoprávnu SRF komentuje zápasy reprezentácie, pre Denník N vysvetľuje: „Medzi Xhakom a Švajčiarskom to nebola láska na prvý pohľad. Tá láska však v posledných rokoch narástla. Dnes už ho vo Švajčiarsku všade akceptujú, ale nie všade ho milujú.“

Xhaka je synom politického väzňa z bývalej Juhoslávie a v mladosti sa rozhodol reprezentovať svoju novú vlasť, hoci najskôr chcel hrať za Albánsko.

„Nie je to iba o jeho kapitánskej páske. Xhaka je v tíme šéfom vďaka svojej osobnosti. Je dirigentom švajčiarskej hry a vždy diriguje poriadne nahlas. Keď teraz neboli na tribúnach diváci, mohli ste počuť, ako neustále dáva pokyny všetkým naokolo,“ doplnil.

Benjamina Huggela to neprekvapuje. Hral v nemeckej bundeslige a nazbieral 41 štartov za Švajčiarsko, ale veľa lepších spoluhráčov ako Xhaka nemal. „Prirodzený líder,“ opakuje v opise Xhaku počas telefonického rozhovoru pre Denník N.

Stretol sa s ním v šatni Bazileja, popredného klubu, ktorý počas posledných rokov dominoval vo švajčiarskej lige.

Xhaka mal vtedy iba sedemnásť rokov, Huggel o pätnásť viac. Napriek tomu z nich vzniklo skvelé záložné duo. Xhaka mal defenzívnejšie úlohy a Huggel mohol viac podporovať útok.

Pamätá si, ako raz spolu s ďalšími spoluhráčmi sedeli s tínedžerom Xhakom v šatni. „Spýtali sme sa ho, či si myslí,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

Futbalové Euro

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie