Denník N

Advokát Kuciakovcov Kubina: Myslím si, že toto sa už nedá oslobodiť (+podcast a video)

Advokát Peter Kubina. Foto N - Tomáš Benedikovič
Advokát Peter Kubina. Foto N – Tomáš Benedikovič

Vyhrali sme bitku, ale zďaleka nie celú vojnu, hovorí o kauze vraždy Jána Kuciaka právny zástupca Kuciakovcov, ktorý zastupuje aj viacerých spolupracujúcich obvinených.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

V utorok Najvyšší súd zrušil rozsudok Špecializovaného trestného súdu v kauze Jána Kuciaka a na Najvyššom súde zavládla akási eufória. Ale aj predseda senátu Paluda povedal, že to ešte zďaleka neznamená, že Kočner bude odsúdený. Prečo ste to vnímali vy, a aj my novinári pozitívne?

Určitý kontrolovaný optimizmus je namieste. Včera sa nič viac z toho, čo sa dosiahlo, ani dosiahnuť nedalo. Najvyšší súd ako odvolací nemohol sám vykonať dôkazy ani sám odsúdiť obžalovaných Kočnera a Zsuzsovú. Mohol urobiť maximálne to, čo urobil. Z tohto pohľadu je pozitívna nálada namieste. Samozrejme, prvostupňový Špecializovaný trestný súd je nezastupiteľný v tom, že ak majú byť niekedy odsúdení, tak to nemôže nikto urobiť zaň. Prvostupňový súd to musí urobiť sám, ak sa to má stať. Vyhratá je jedna veľmi dôležitá bitka, ale vojna sa ani zďaleka neskončila.

Zvýšila sa pravdepodobnosť toho, že Kočner raz bude za objednávku vraždy aj odsúdený?

Videli sme, čo odznelo v na slovenské pomery pomerne podrobnom ústnom odôvodnení. Odvolací súd síce nemohol obžalovaných Kočnera a Zsuzsovú sám odsúdiť, mohol však vymedziť a zúžiť manévrovací priestor na úvahu prvostupňovému súdu v tom, ktoré dôkazy má vykonať, ako ich má vykonať a hlavne ako ich má hodnotiť. Odznela tam jedna podľa mňa veľmi dôležitá veta, ktorá možno zanikla: Odvolací súd konštatoval, že ak by Špecializovaný trestný súd vykonal všetky dôkazy, ktoré mal, a potom ich vyhodnotil tak, ako to ukladá Trestný poriadok, tak by asi nemohol dôjsť k záveru o oslobodení obžalovaných. Myslím si, že k tejto vete sa budeme ešte dlho vracať, obzvlášť, ak bude uvedená aj v písomnom odôvodnení. To bude ešte podrobnejšie. Súd má voľnosť hodnotenia dôkazov, ale sú isté pravidlá logiky postupu pri hodnotení dôkazov. Napríklad výpovede obžalovaných. U nás platí, že obžalovaný má právo nevypovedať, a ak sa rozhodne vypovedať, môže aj klamať. Ale to znamená len jednu jedinú vec: že nemôže byť vo vlastnej veci stíhaný za krivú výpoveď, ak sa na to príde, že klame.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vražda Jána Kuciaka

Slovensko

Teraz najčítanejšie