Denník N

Slávnemu narkobarónovi pomáhala riadiť biznis aj utiecť z basy. Manželka El Chapa sa po rokoch priznala

Emma Coronel Aispurová. Foto - TASR/AP
Emma Coronel Aispurová. Foto – TASR/AP

Šesť mesiacov predtým, ako dostal známy drogový barón El Chapo doživotie, dala jeho manželka rozhovor denníku New York Times. Americkým novinám rozprávala o tom, že obdivuje svojho manžela a nepozná ho tak, ako ho vykreslili svedkovia na súde – vraha, šéfa neľútostného drogového kartelu a podvodníka.

Emma Coronel Aispurová tvrdila, že príjem mali vďaka firme so zavlažovacou technikou. Keď jej muža zadržali a začali súdiť v USA, pravidelne chodila na pojednávania a svojho manžela podporovala.

Počas jedného z nich však padli obvinenia, ktoré naznačovali, že Aispurová vedela o biznise El Chapa omnoho viac, ako tvrdila. Dokonca mu údajne pomáhala pri jeho úteku z väzenia.

Ženu, ktorá má americké aj mexické občianstvo, preto vo februári v USA zadržala polícia. Minulý týždeň sa priznala k tomu, že naozaj bola súčasťou El Chapovho drogového kartelu.

Kalašnikov bol súčasť jeho šatníka

Emma Coronel Aispurová sa narodila v Kalifornii, no žila na mexickom vidieku, v centre takzvaného zlatého trojuholníka. Ide o oblasť troch štátov, kde sa pestuje väčšina marihuany a ópia v krajine. Tam spoznala El Chapa, pre ktorého pracoval jej otec. Aj on je dnes vo väzení za pašovanie drog.

Joaquín Guzmán známy ako El Chapo dcéru svojho spolupracovníka prvýkrát videl v roku 2007 na miestnej tancovačke. Ako pred rokmi opísal mexický časopis Proceso, príchod narkobaróna urobil z lokálnej akcie veľkú udalosť. Spolu s ním totiž do dediny prišiel zástup ozbrojených mužov a šesť malých lietadiel. V jednom z nich sedel aj drogový barón, a keď vystupoval, cez

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie