Denník N

Aké by to bolo, keby hekeri zasiahli vaše ropovody? spýtal sa Biden Putina. V Ženeve si obaja kreslili červené čiary

Vladimir Putin a Joe Biden. Foto - TASR/AP
Vladimir Putin a Joe Biden. Foto – TASR/AP

Nič sa nezmenilo, hovorí o americko-ruskom samite moskovský politológ. Napriek tomu majú symbolické gestá podľa neho veľký význam.

„Navaľnyj bol otrávený novičkom. A doteraz sa nevedie vyšetrovanie? Ako to, prezident Putin?“

Takéto tri vety na troch bilbordoch (v štýle filmu Tri bilbordy kúsok za Ebbingom) sa objavili v Ženeve v deň, keď do neutrálneho Švajčiarska dorazil na spoločný samit s americkým prezidentom Vladimir Putin.

Postavili ich vedľa graffiti, na ktorom je ruský politický väzeň Alexej Navaľnyj s dodatkom vo francúzštine „Hrdina našich čias“.

Protest v Ženeve. Foto – TASR/AP

V meste na brehu Ženevského jazera sa v roku 1985 stretli aj lídri USA a Sovietskeho zväzu Ronald Reagan a Michail Gorbačov. Vtedy sa rozbiehalo hnutie perestrojky a studená vojna sa blížila ku koncu, teraz bola atmosféra takmer štvorhodinového rozhovoru úplne iná.

Putin zase nepovedal meno, ktoré sa nevyslovuje

Vzťahy medzi Ruskom a Západom sú najhoršie od studenej vojny a kým Joe Biden je po demokratických voľbách v USA čerstvým americkým prezidentom, Vladimir Putin si už nechal dvakrát zmeniť ústavu, aby sa udržal pri moci.

Rusku vládne vyše dvadsať rokov a v krajine prebieha obdobie tvrdých represií namierených nielen proti Putinovým kritikom, ale všeobecne voči občianskej spoločnosti. Ruské tajné služby zvýšili svoje aktivity aj na území krajín EÚ vrátane Česka.

Čoho sa bojíte, že tak veľa vašich kritikov končí vo väzení alebo sú zavraždení? Prečo mladí ľudia nemôžu v Rusku slobodne protestovať? Pýtali sa americkí novinári po samite lídrov dvoch nukleárnych veľmocí Vladimira Putina.

Ten znovu nedokázal vysloviť

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hekeri a kyberbezpečnosť

Joe Biden

Ruskí špióni

Vladimir Putin

Svet

Teraz najčítanejšie