Denník N

EURO, 6. deň: Chcel byť agentom FBI, Talian z malého klubu je teraz objavom šampionátu

Záložník Talianska Manuel Locatelli ovládol zápas so Švajčiarskom. Foto - TASR
Záložník Talianska Manuel Locatelli ovládol zápas so Švajčiarskom. Foto – TASR

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Dobrý deň,

včera Taliani opäť ukázali, prečo s nimi naozaj treba počítať ako s jedným z najväčších favoritov majstrovstiev Európy. Proti Švajčiarom v ich drese žiaril futbalista, ktorý sa chcel stať agentom FBI. V AC Miláno ho kedysi považovali za veľký talent, ale v klube si nedokázal nájsť miesto.

Naopak, Turecko ako čierny kôň mnohých expertov zlyhalo a k postupu do ďalšej fázy mu pomôže zrejme len zázrak.

Porazil ho Wales po skvelom výkone Garetha Bala – hoci ten vôbec nezvládol svoju penaltu –, a góle obrancu z druhej ligy, ktorý sa po tréningoch a zápasoch venuje drevovýrobe.

Fínsku rozprávku pokazili Rusi, ktorí sa po tesnom víťazstve vrátili do boja o postup.

Súhrn futbalového Eura prinášame po každom hracom dni. Vypočuť si ho môžete aj ako podcast a posielame ho aj e-mailom vo forme newslettra.


Turecko a Švajčiarsko možno nie sú futbalovým veľmocami, ale na turnajoch vždy patrili k nebezpečným tímom.

Pre Taliansko však na Eure neboli rovnocennými súpermi: oboch dokázalo poraziť o tri góly. Taliansko podalo v oboch dueloch výborný výkon. Už pred turnajom sme upozorňovali na jeho silu a zverenci Roberta Manciniho na Eure ukazujú, prečo sú proti nim súperi bezradní. Taliani sú skvelí v ofenzíve a neinkasovali už 965 minút.

A aj keď nečelili v poslednom období veľkým mužstvám, pre Taliansko ide o veľkú vec. V minulosti totiž na šampionátoch dokázalo zakopnúť aj vtedy, keď sa čakali jeho víťazstvá.

Teraz však vyhráva, a to navyše pekným futbalom. Mancini sa nespolieha na žiadne defenzívne catenaccio. Pred zápasom so Švajčiarskom na tlačovej konferencii povedal, že od hráčov potrebuje „perfektný a bezchybný výkon“.

A presne taký predviedli. Taliani ukazujú, prečo v dnešnom futbale okrem individuálnej a technickej kvality potrebujete aj fyzickú zdatnosť. Po strate lopty nasleduje okamžitý a agresívny pressing už na polovici súpera, ktorý sa mnohokrát vôbec nedostane k pokojnému rozohratiu akcie. Útočník Andrea Belotti pred pár dňami priznal, že Taliansko chce šampionát vyhrať, pochválil Manciniho a dodal: „Zabávame sa.“

Taliansko vďaka aktívnemu futbalu začali prezývať

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

Futbalové Euro

Iné podcasty Denníka N

Športové podcasty Denníka N

Súhrn MS vo futbale

Súhrn toho najdôleležitejšieho z hracieho dňa futbalových MS.

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie