Denník N

Aj džúsy sú kalorická bomba a aj v kole bez kalórií je kyselina, hovorí výživový poradca po Ronaldovom geste

Energeťáky vo všeobecnosti pri športe nemajú veľké opodstatnenie, hovorí výživový poradca.

Svetové médiá v pondelok zaujalo gesto Cristiana Ronalda na tlačovej konferencii pred zápasom Portugalska proti Maďarsku. Ronaldo sa pred novinárov posadil po boku svojho trénera Fernanda Santosa, no podráždili ho dve pollitrové fľaše Coca-Coly – jedného z hlavných sponzorov futbalového Eura.

Ronaldo ich s namosúreným výrazom tváre spred seba odsunul, poukázal na fľašu vody a zašomral: „Pite vodu, nie Coca-Colu.“

Portugalčan sa aj v 36 rokoch udržuje v špičkovej forme, čo ukázal aj dvoma gólmi do siete Maďarov pri výhre 3:0. Ako prvý hráč histórie skóroval na piatich majstrovstvách Európy a celkovo dal 106 reprezentačných gólov – od svetového rekordu Iránčana Aliho Daeího ho delia už len štyri.

Ronaldo vlani na udeľovaní ocenení Globe Soccer Awards vyhlásil, že od pitia kolových nápojov odhovára aj svojho syna Cristiana mladšieho.

„Niekedy pije Coca-Colu alebo Fantu a je čipsy, ale vie, že to nemám rád,“ citovala ho španielska Marca.

Portál Insider upozornil na fakt, že Ronaldo v mladosti pre Coca-Colu nahral reklamu, ktorá bola pred majstrovstvami sveta 2006 súčasťou kampane spoločnosti na čínskom trhu. Okrem toho bol napríklad v roku 2013 tvárou reklamy spoločnosti KFC pre Blízky východ.

O jeho terajšom geste a zdravotných rizikách sladených nápojov sme sa rozprávali s výživovým poradcom Michalom Páleníkom.

„Ľudia majú pocit, že keď si idú zabehať, sladený nápoj si zaslúžia. Často však nevedia, že obsahuje viac energie, než spália,“ vysvetľuje.

Rozoberali sme aj džúsy. „Mnohí majú pocit, že keď siahnu po džúse, je to ideálna alternatíva. Mýlia sa,“ tvrdí odborník.

Dočítate sa aj:

  • prečo je kola „nezdravá“;
  • ako by mal vyzerať pitný režim športovca a čo by ste mali piť počas intenzívneho výkonu;
  • prečo džús takisto nie je zdravou alternatívou;
  • či naozaj nepriberiete z koly zero a či ide o zdravšiu alternatívu;
  • že na Ronalda nadviazal aj Paul Pogba.

Cukrovka a srdcovo-cievne ochorenia

Výživový poradca Michal Páleník považuje gesto Cristiana Ronalda za „úžasné“ a vidí v ňom určitý paradox. „Vlády dnes vynakladajú obrovské peniaze na to, aby ľudia viedli zdravší životný štýl. A potom zdanlivo nepodstatné gesto jedného človeka spustí takúto lavínu,“ vraví.

Páleník vysvetľuje, že Ronaldo je vzorom obrovského množstva detí po celom svete. „Oceňujem, že nabral odvahu spraviť to, hoci určite prídu konzekvencie.“

Prečo však kolu považuje za nezdravý nápoj? „Pretože to nie je

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

Futbalové Euro

Radíme športovcom

Šport a pohyb, Veda, Zdravie

Teraz najčítanejšie