Denník N

Vysvetľujeme: Ako si presunúť termín druhej dávky? A čo so Sputnikom? Rekapitulujeme novinky o očkovaní

Správu vybral a vysvetlil Tomáš Čorej 

Príliš málo záujemcov

Prešli len zhruba tri mesiace, odkedy sme vysvetľovali, ako sa z registrácie na očkovanie stali preteky o život. Kým v marci sa na vakcináciu hlásilo viac ľudí, ako sme mali termínov, dnes riešime opačný problém.

Odborníci upozorňujú, že do čakárne pribúda príliš málo nových záujemcov, a už nie je otázka, či príde jesenná tretia vlna, ale aká bude silná.

V tomto texte zhrňujeme kľúčové informácie z posledných dní, ktoré sa týkajú očkovania. Čo môžeme urobiť, aby sme zvýšili počet zaočkovaných ľudí? Aké nové možnosti sú v očkovacom formulári? Vysvetľujeme aj to, čo je nové so Sputnikom a ako sa naplnili slová o „katastrofálnom morálnom zlyhaní“.

Bez detí to nepôjde. Bývalý minister zdravotníctva a lekár Richard Raši (Hlas) v nedeľňajšej relácii V politike na TA3 povedal, že by nedal zaočkovať svoju 12-ročnú dcéru. Zdôraznil, že on sám je vakcinovaný, ale u detí je to podľa neho iné.

Jeho postoj nie je ojedinelý. Nedávny prieskum agentúry Focus ukázal, že očkovanie detí mladších ako 16 rokov podporuje len zhruba 40 percent Slovákov.

Čo na to vravia vedci? Kolega Otakar Horák oslovil deviatich odborníkov, ktorí sa viac-menej jednohlasne zhodli na tom, že bez očkovania detí 12+ sa nepohneme.

Je pomerne dobre známe, že deti sú najmenej rizikovou skupinou obyvateľstva, ale to neznamená, že sú v stopercentnom bezpečí. Imunológ Miloš Jeseňák vysvetlil, že aj u detských pacientov existuje risk

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Očkovanie proti koronavírusu

Vysvetľujeme

Slovensko

Teraz najčítanejšie