Denník N

Hrozí nám v budúcnosti nedostatok kvalitných potravín a surovín? Dôsledky narušenej biodiverzity cítime už dnes

Rozmanitosť prírody okolo nás, o ktorej zvykneme hovoriť aj ako o biodiverzite, je základom akéhokoľvek života na Zemi. Nešetrnými zásahmi človeka sa ich životný priestor neustále zmenšuje, čo vedie k postupnému vyhynutiu dôležitých rastlín i zvierat. Je možné, že budúce generácie nebudú poznať včely, lienky ani motýle? Prežije bez nich vôbec naše poľnohospodárstvo?

Miliónom druhov hrozí vyhynutie

Už dnes niektoré rastlinné a živočíšne druhy vo voľnej prírode nenájdete. Rozmanitosť prírodných zdrojov nám pritom zabezpečuje prirodzené čistenie vody a vzduchu, udržiava klímu v rovnováhe a prispieva k dôležitému opeľovaniu a hnojeniu plodín. Význam biodiverzity sa pritom zreteľne prejavil aj počas boja s koronavírusom. Dobre fungujúce ekosystémy dokážu podľa odborníkov predchádzať vzniku a šíreniu infekcií, a tiež zmierniť ekonomický dopad pandémie na jednotlivé krajiny.

Naopak, ničenie prirodzených biotopov, intenzívne používanie pesticídov a strata zdrojov potravy majú fatálne následky pre hmyz, a teda aj pre poľnohospodárstvo. Výsledkom je nižšia produktivita a horšia úroda. Za tento stav je zodpovedný človek, ktorý zasahovaním do prirodzených životných priestorov túto situáciu zhoršuje. Hlavnými dôvodmi sú znečistenie okolitého prostredia, intenzívne lesníctvo, poľnohospodárstvo či nekontrolovaný rybolov.

Pre udržanie života na Zemi je hmyz kľúčový

Úloha hmyzu v prírode, ale aj v živote človeka, je nenahraditeľná. Takmer všetky divé a kultivované rastliny sú opeľované hmyzom, z čoho jasne vyplýva, že práve on predstavuje základ poľnohospodárskej produkcie.

Nemali by sme preto zabúdať, že každý druh má v systéme svoje nezastupiteľné miesto a priamo ovplyvňuje život ďalších živočíchov, vrátane toho nášho. „Včela medonosná zďaleka nie je jediný opeľovač, na svete žije ďalších 20 tisíc druhov včiel a desaťtisíce druhov hmyzu, ako sú muchy, motýle alebo chrobáky“, upozorňuje Mgr. Marek Semelbauer, PhD., Ústav zoológie SAV a dodáva: „Larvy pestríc, niektoré kutavky, lienky a zlatoočky držia na uzde početnosť vošiek v prírode, ktoré zvyknú spôsobovať citeľné ekonomické škody v poľnohospodárstve“.

Kaufland podporuje biodiverzitu kontrolou pesticídov i hmyzími hotelmi

Jedným z krokov k udržaniu biodiverzity, a to predovšetkým v mestách, ktoré dlhodobo bojujú s miznutím okolitej prírody, je budovanie hmyzích hotelov. Počas zimy je takáto stavba miestom hibernácie mnohých druhov hmyzu, v lete sa naopak stáva aktívnym centrom, plným života, a súčasne funkčným a prospešným nástrojom k revitalizácii okolitej prírody.

S cieľom chrániť rozmanitosť rastlín a živočíchov, Kaufland podporuje svojich dodávateľov v zodpovednom prístupe k životnému prostrediu a podieľa sa na množstve projektov, vrátane výstavby hmyzích hotelov v blízkosti svojich predajní, ale tiež v bratislavskej ZOO. „Vybudovaním hmyzích hotelov v mestách investujeme do budúcnosti. Hmyz je nesmierne dôležitou súčasťou potravinového reťazca a jeho zachovanie je nutné k udržaniu biologickej rovnováhy, načo chceme upriamiť pozornosť našich zákazníkov“, hovorí Lucia Vargová, hovorkyňa Kaufland Slovensko

Predajca zodpovedný k životnému prostrediu

Zaujíma vás, za akých podmienok sa pestuje ovocie a zelenina? Prípravky na ochranu rastlín môžu ohrozovať nielen zdravie ľudí, ale tiež biologickú rovnováhu v okolitej krajine. Preto sa Kaufland od roku 2006 zasadzuje o integrované poľnohospodárstvo a obmedzenie používania pesticídov pri pestovaní ovocia a zeleniny, ktoré preveruje nezávislými kontrolami. Navyše, od marca 2022 bude celý jeho sortiment  ovocia a zeleniny výhradne z udržateľného a certifikovaného pestovania.

S cieľom ponúknuť najvyššiu kvalitu a ochranu ľudí i životného prostredia, kladie Kaufland dôraz na medzinárodne platné certifikáty, ako je Fairtrade, Rainforest Alliance alebo GlobalG.A.P., ktoré garantujú bezpečnosť plodín, ako aj istotu pre zákazníkov, že ovocie a zelenina sú vypestované s ohľadom na životné prostredie.

Od roku 2017 je súčasťou európskeho programu Life, zameraného na ochranu biodiverzity v potravinárskom priemysle. Medzi kroky, ktoré sa Kauflandu už podarilo zrealizovať, patrí používanie jednoročných kvetinových zmesí, mechanických a termických metód zneškodňovania burín, pestovanie menej citlivých odrôd, striedanie plodín, a tiež rozšírenie kvetinových pásov na ornej pôde, čím sa získalo rozmanité prostredie na život pre opeľovačov a iný hmyz. Takéto plochy slúžia aj ako ochrana pôdy pred eróziou.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko, Veda

Teraz najčítanejšie