Denník N

Žalujú dodávateľov elektriny, domácnostiam sľubujú po 300 eur

Šéf Siete Radoslav Procházka. Foto – TASR
Šéf Siete Radoslav Procházka. Foto – TASR

Na dotácie veľkým výrobcom elektriny, ktorí ju vyrábajú spôsobom šetrným k prírode, sa nemajú skladať ľudia cez faktúry za elektrinu. Myslí si to Európsky inštitút pre ochranu spotrebiteľa a právny štát, preto podal žalobu.

V priemere po 300 eur navyše zaúčtovali domácnostiam vo faktúrach za elektrinu jej dodávatelia. Strana Sieť upozornila, že preto Európsky inštitút pre ochranu spotrebiteľa a právny štát podal na bratislavský okresný súd kolektívnu žalobou.

Chce, aby sa peniaze ľuďom vrátili.

V žalobe píše, že špeciálne poplatky, ktoré sa do faktúr domácností, ale aj firiem premietajú od roku 2010, nemajú pre ľudí opodstatnenie. Vyplácajú sa z nich vysoké ceny za elektrinu tým, ktorí ju vyrábajú spôsobom šetrným k prírode (napríklad zo slnka) alebo dokážu efektívne vyrábať elektrinu a teplo naraz.

Tento poplatok za prevádzkovanie systému obsahuje aj špeciálne výkupné ceny za elektrinu vyrobenú z domáceho uhlia.

Aktuálne je na úrovni 21,82 eura za megawatthodinu. To znamená pre bežnú panelákovú domácnosť so spotrebou do 3 megawatthodín ročne do 65 eur na ročnej faktúre, za päť rokov niečo vyše 300 eur.

„Táto tarifa je súčasťou mesačnej faktúry pre všetky domácnosti, avšak spotrebitelia za jej úhradu nedostávajú od dodávateľov elektriny žiadne vecné plnenie a jej platba nijako nesúvisí s dodávkou elektriny domácnostiam,“ povedal vedúci pracovnej skupiny Siete pre energetiku Roman Brecely.

V Sieti vypočítali, že ak im súd dá za pravdu, každá domácnosť by mohla dostať asi 300 eur naspäť za neoprávnenú fakturáciu tohto poplatku od roku 2010.

Štát extra dotácie na zelenú elektrinu priniesol s odôvodnením, že sme Bruselu sľúbili vyrábať čo najviac elektriny šetrne k prírode. Tieto výrobné postupy si však vyžadujú investície, a preto sa rozhodol, že za elektrinu nebudú zelení výrobcovia dostávať bežné ceny, aké vidno na burze, ale vo viacerých prípadoch aj niekoľkonásobne vyššie.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie