Denník N

Má sedemnásť a chystá sa na pochod, aby chránila život pred narodením

Diana Jakubíková.
Diana Jakubíková.

Medzi ľuďmi, ktorí budú v nedeľu pochodovať ulicami Bratislavy, je aj sedemnásťročná Diana z Bánoviec nad Bebravou. Je členkou viacerých mládežníckych organizácií a celá jej rodina v referende hlasovala trikrát áno.

Diana Jakubíková bude na nedeľnom pochode držať v rukách transparent s nápisom „Za život“. Má sedemnásť a tento rok bude maturovať na gymnáziu v Bánovciach nad Bebravou. 

Do Bratislavy pôjde s ďalšími piatimi mladými ľuďmi v tričkách so skratkou KDMS, teda Kresťanskodemokratickej mládeže Slovenska, mládežníckej organizácie KDH.

„Pohybujem sa v skupine ľudí, ktorí majú vízie do budúcnosti, nesedia doma na zadku a netešia sa na ôsmu večer, keď sa už konečne začne Farma,“ hovorí Diana.

Diana je proti interrupciám

Na pochod sa chystá preto, lebo chce chrániť ľudský život už od počatia. Práve boj proti interrupciám vníma ako hlavné posolstvo, ktoré chce podporiť už po druhý raz.

„Nech sa stane čokoľvek, potrat by som nevolila ako riešenie, pretože si myslím, že nikto by nemal trpieť za moje činy, a tobôž nie to malé stvorenie, ktoré sa proti tomu nemôže brániť,“ vysvetľuje Diana.

Do Bratislavy prídu skoro ráno a počas dňa sa plánujú stretnúť aj s ďalšími členmi KDMS, ktorých by vraj v Bratislave malo byť veľa. Nič iné okrem pochodu a stretnutia s kamarátmi asi nestihne. Večer sa totiž vracajú domov.

Diana číta najčastejšie historické knihy, pretože sa pomaly pripravuje na maturitnú skúšku z dejepisu. Chce ísť študovať právo alebo medzinárodnú politiku, o ktorú sa zaujíma už dnes.

Foto – archív Diany Jakubíkovej

Je pokrstená, má prijímanie aj birmovku a tvrdí, že ju rodina odmalička vychovávala v kresťanskom duchu. Napriek tomu má pocit, že jej rodičia nie sú úplne „praví kresťania“.

„Nechávajú svoje deti vybrať si takú cestu, aká im najviac vyhovuje. Ak by som teraz rodičom povedala, že chcem vstúpiť do inej cirkvi, tak by asi veľmi neprotestovali.“ Pravou kresťankou je podľa jej slov v rodine iba babka, ktorá chodí pravidelne do kostola.

„Snažím sa do kostola chodiť každú nedeľu, ale nie vždy mi to vyjde, pretože som veľmi zaneprázdnený človek. Raz do týždňa sa však snažím nájsť si na kostol aspoň jednu hodinku,“ vysvetľuje Diana, ktorá sa angažuje vo viacerých mládežníckych organizáciách.

Okrem KDMS je aj členkou Aliancie stredoškolákov, Športovo-herného outdoorového klubu alebo Mládežníckeho parlamentu v Bánovciach nad Bebravou.

Každý má právo na svoj názor

Diana spomína na to, ako sa pred dvoma rokmi pri zbieraní podpisov pod prezidentskú kandidatúru Pavla Hrušovského stretla s predsedom KDH Jánom Figeľom, ktorý fotku s ňou uverejnil aj na svojom Facebooku.

Ako dobrovoľníčka pomáha s organizáciou viacerých charitatívnych akcií. Podporuje aj snahu pomôcť utečencom, hovorí však, že na riešenie krízy má iný názor ako napríklad katolícka charita. Viac nám však o svojich predstavách a názoroch na utečencov povedať nechcela.

Pred polrokom Diana podporovala aj myšlienku referenda. Nezdá sa jej však, že by ju to odcudzilo od kamarátov, ktorí mali iný názor.

„Každý človek si môže vybrať, čo si myslí. Ak mal niekto iný názor ako ja, rešpektovala som ho, aj keď som s ním nesúhlasila.“ Keďže má sedemnásť, voliť ešte nemôže. Pred polrokom však v referende hlasovali trikrát áno všetci jej najbližší príbuzní. 

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Pochod za život

Slovensko

Teraz najčítanejšie