Denník N

Môžete tu vidieť Norimberskú kroniku, Lutherov katechizmus aj lúštiť tajné písmo Kukučína. Reportáž zo Slovenskej národnej knižnice

Foto – Ján Krošlák
Foto – Ján Krošlák

Národná knižnica mala byť dominantou Martina, o ktorom sa dokonca v minulosti uvažovalo aj ako o hlavnom meste Slovenska. Nakoniec to dopadlo tak, že hlavné mesto máme inde, ale národná knižnica je stále dominantou Martina.

Tento text je súčasťou projektu Denník N ide za vami, na dva týždne sme v Martine.

Betónovú stavbu Slovenskej národnej knižnice (SNK) postavili podľa projektu Dušana Kuzmu a Antona Cimmermanna na vŕšku nad Martinom. Bolo to v období medzi Dubčekovým socializmom s ľudskou tvárou a Husákovou normalizáciou (v rokoch 1964 až 1975).

Najprv ju ovládali komunisti, potom matičiari, až sa nakoniec stala v roku 2000 samostatnou štátnou inštitúciou.

Základ jej zbierok vznikol ešte v 19. storočí – z knižníc Martina Hamuljaka a Michala Rešetku, keď vznikla Bibliotéka Matice slovenskej. Obe knižnice sú dnes kompletne zdigitalizované a prístupné verejnosti. O Slovenskej národnej knižnici to však stále neplatí.

Foto – Ján Krošlák

Najvzácnejšie fondy sú najnižšie

Generálna riaditeľka SNK Katarína Krištofová prechádza zrekonštruovanými priestormi troch poschodí depozitu. Pohyblivé a ťažké kompaktné regály nemohli umiestniť vyššie ako na šieste poschodie 13-podlažnej budovy, pretože vysoká stavba je od siedmeho poschodia „pohyblivá“ a narušili by statiku. Možno by stačilo vymeniť betónové svetlolamy za niečo ľahšie, ale aj to stojí peniaze.

Približne 50-percentná stabilná vlhkosť, teplota 18 stupňov Celzia, knižničný fond uzavretý v pohyblivých kovových boxoch. Všade na strope aj na stenách inštalácie systémov, ktoré vytvárajú ideálne prostredie pre ošetrený papier a bezpečnosť zbierok.

Aj minimálnu pravdepodobnosť požiaru ešte viac minimalizuje plynový hasiaci systém. Kovové fľaše naplnené zmesou dusíka sú napojené na senzory v miestnostiach. Keď senzory zachytia známky požiaru, spustí sa alarm. Zamestnanci preveria, či nejde o planý poplach. Ak ho nezrušia, do piatich minút sa spustí automatické hasenie. Množstvom pretlakových klapiek sa z priestoru vytlačí kyslík a tou istou cestou sa po požiari vracia späť. Zvyšok je už čistá logika. Najvzácnejšie fondy sú na najnižších poschodiach.

Národná knižnica vyzerala pred vyše štyridsiatimi rokmi inak. Klasické otvorené kovové police, ktoré môžete vidieť ešte aj dnes, sú plné kníh. Za socializmu vyradené regály získali z maďarskej národnej knižnice a knihy by hasili v prípade požiaru vodou, napriek tomu by ich údajne

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Denník N v Martine

Knihy

Kultúra v karanténe

Kultúra, Slovensko

Teraz najčítanejšie