Denník N

Fanúšik Škótska: Pred zápasom s Anglickom som videl bitky aj lietajúce stoličky. Už to tak nie je

Clark Gillies so škótskym tímom cestoval po svete. Foto - archív C.G.
Clark Gillies so škótskym tímom cestoval po svete. Foto – archív C.G.

Škótsko dlhé roky čakalo na účasť na veľkom turnaji, dnes večer ho čaká veľký zápas s Anglickom. Ostrovné derby bude mať špeciálny náboj: Škóti totiž v prvom zápase prehrali s Českom a s Anglickom potrebujú bodovať.

Clark Gillies (38) ako fanúšik so škótskou reprezentáciou precestoval celý svet a vďaka futbalovému zápasu si našiel aj manželku.

V rozhovore pre Denník N spomína na Bratislavu, bláznivú cestu do Moldavska a rozpráva aj o tom, ako fanúšikovstvo v Škótsku ovplyvňuje politika.

Škótsko sa prvý raz od roku 1998 kvalifikovalo na veľký turnaj. Čo to pre vás ako oddaného fanúšika znamená?

Z pohľadu fanúšika je to ten najkrajší pocit za posledné roky. Keď som vyrastal, bolo pre mňa samozrejmosťou, že Škótsko vždy hrá na majstrovstvách sveta aj Európy. Bol som na Eure 1996 a MS 1998 a spätne si vždy poviem, že som si to mal viac užiť. Cez Euro som mal trinásť, na MS pätnásť. Tak som si povedal, že ďalší turnaj už bude lepší, lebo budem môcť odcestovať na celý a dať si pivo. (smiech)

Potom sme sa však na niekoľko turnajov nekvalifikovali. Vždy sme si povedali, že na ten ďalší to už vyjde. Euro 2016 fanúšikovia vnímali z väčšej perspektívy, lebo na turnaji nebolo len Anglicko ako zvyčajne, ale takisto Wales, Írsko a Severné Írsko. Aj preto sledovať turnaj iba v televízii bolo pre nás Škótov bolestivé.

Škótsko sa kvalifikovalo po zápase v Belehrade a po penaltovom rozstrele proti Srbom. Ako ste si to s kamarátmi vychutnávali?

Pre pandemické opatrenia sme viac-menej boli iba doma a sledovali to v televízii. Bary museli zatvoriť o desiatej, preto by sme určite zmeškali predĺženie a koniec zápasu. Preto som išiel na pár pív a večer som sledoval zápas doma na gauči. Stále som však z neho vyskakoval, a keď sa to dostalo až k penaltám, bolo to už úplne na nervy. Dlhé roky sme sa smiali zo zlyhaní Angličanov pri penaltách a zrazu som začal rozmýšľal, či sa nám teraz všetky tie vtipy nevypomstia. Keď brankár (David) Marshall chytil strelu Srbov, mohli ste počuť výkriky z každého domu na mojej ulici. Moja manželka, ktorá si išla ľahnúť, prišla dole do obývačky a začala mi nadávať, že zobudím deti (smiech).

Foto – archív C. G.

Naozaj ste verili, že Škótsko sa po toľkých rokoch kvalifikuje?

Trvalo mi dlhšie, kým som si to uvedomil. Dlho som zháňal vstupenky na zápasy a našťastie som ich zohnal na všetky tri skupinové duely. Až potom som to začal viac prežívať. Škótsko oznámilo nomináciu na turnaj, v televízii neustále chodili reklamy, prišla oficiálna pieseň škótskeho tímu… Pred zápasom s Českom v Hampden Parku som odpočítaval minúty.

V čom je škótsky tím špeciálny v porovnaní s inými?

Nemyslím si, že je špeciálny. Určite ho však robia unikátnym naši fanúšikovia, ktorých Škótom možno závidia aj iné krajiny. Keď sa pozriete na tribúny pri zápasoch Anglicka či Nemecka, vidíte vlajky jednotlivých klubov. V prípade Škótska vidíte názvy miest či barov. Mimochodom, veľa nemeckých fanúšikov podporuje Škótsko, lebo sa im páči kamarátstvo medzi fanúšikmi. Neovplyvňuje ho ani klubová príslušnosť, klubové farby každý necháva doma. Ľuďom sa páči nostalgia okolo Škótska, mnohí spomínajú na legendy ako Denis Law či Kenny Dalglish. Škótsko nie je veľkou krajinou, ale takisto dokáže vyprodukovať skvelých hráčov, ktorých poznajú aj fanúšikovia v Afrike či v Ázii.

Áno, teraz má Škótsko dvoch hráčov svetovej triedy: Andyho Robertsona a Kierana Tierneyho. Je tam však háčik – obaja sú ľaví obrancovia.

No to je presne ten typ hlavolamu, ktorý môže mať vo svete futbalu iba Škótsko. (smiech) Navzájom sa dopĺňajú, a ak má niektorý z nich slabinu, pre toho druhého ide zase o silnú stránku. Napríklad Robertson je veľmi rýchly, ale zase Tierney nie je pri protiútokoch až taký zraniteľný ako niekedy Robertson. Chvíľu sa uvažovalo o tom, že Tierneyho jednoducho prehodia na pravý kraj obrany, len aby sa dostal do tímu. Prestup do Arsenalu mu veľmi pomohol a tréner Steve Clarke našiel formáciu, v ktorej môžu hrať obaja. (Tierneyho používa na poste stopéra – pozn. red.)

Foto – archív C. G.

Prečo sa Škóti tak silne identifikujú so svojím futbalovým tímom?

Z národného hľadiska nám to dáva šancu na prejavenie sa na medzinárodnej úrovni pred celým svetom. Hoci sme súčasťou

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

Futbalové Euro

Rozhovory

Šport a pohyb, Svet

Teraz najčítanejšie