Denník N

Amerika rieši strach z moslimov: stredoškoláka zatkli, lebo učiteľka nevidela hodiny, ale bombu

Ahmed, 14-ročný stredoškolák, ktorého v pondelok zatkla polícia pre podozrenie z výroby falošnej bomby. Foto – TASR/AP
Ahmed, 14-ročný stredoškolák, ktorého v pondelok zatkla polícia pre podozrenie z výroby falošnej bomby. Foto – TASR/AP

Ahmed je žiak z amerického Texasu, ktorý do školy priniesol vlastnoručne zostrojené digitálne hodiny. Škola zavolala policajtov, tí ho zatkli a vypočúvali. Mysleli si, že zostrojil falošnú bombu.

Pre 14-ročného školáka z amerického štátu Texas to mal byť bežný školský deň. V pondelok ráno si obliekol obľúbené tričko s logom NASA, vzal si školskú tašku a do ruky zobral aj kufrík, ktorý chcel ukázať svojmu učiteľovi inžinierstva. Boli v ňom digitálne hodinky, ktoré vlastnoručne zostrojil.

No namiesto pochvaly skončil Ahmed Mohamed v putách. Policajtov naňho zavolala iná učiteľka, keď sa na Ahmedových hodinách spustil alarm. Myslela si totiž, že ide o bombu.

„Policajtom som povedal, že sú to len hodinky, no oni tvrdili, že to vyzerá ako bomba z filmov,“ povedal neskôr chlapec pre denník Dallas Morning News.

Zatkli ho a pomedzi spolužiakov ho odviedli na policajnú stanicu, kde mu chceli prišiť výrobu falošnej bomby. Nakoniec ho ešte v ten istý deň prepustili.

Toto nie je Amerika

Lenže v Amerike sa okamžite spustili debaty, či by sa jeho učiteľka a policajti správali rovnako, ak by sa chlapec nevolal Ahmed, nemal tmavšiu pokožku a nebol moslim. Larry Boyd, šéf polície v Irvingu, meste, kde chlapec a jeho rodina žijú, hovorí, že by sa zachovali rovnako aj v inom prípade.

„Žijeme v časoch, keď sa takéto veci nesmú brať do školy. Videli sme, ako sa v našej krajine stali strašné veci, takže v mene opatrnosti občas aj chybujeme,“ tvrdil Boyd.

Ahmed sa pritom narodil presne v tom roku, keď teroristi z al-Káidy zaútočili na newyorské dvojičky a Pentagon. Jeho rodina, ktorá pochádza zo Sudánu, žije v krajine podľa denníka New York Times už vyše 30 rokov. Na nič z toho však učitelia ani policajti ohľad nebrali.

„Toto nie je Amerika,“ vyhlásil Ahmedov otec Mohamed El Hassan na stredajšej tlačovej konferencii. Ahmed tiež povedal, že do svojej školy sa už nevráti.

„Veľmi ma sklamalo, že si to moja učiteľka zle vyložila,“ povedal Ahmed.

Takto vyzerala údajná bomba. Foto - TASR/AP
Takto vyzerala údajná bomba. Foto – TASR/AP

Ľudia vás podržia

Čo ho potešilo, bola vlna solidarity, ktorá sa spustila po prevalení jeho príbehu. A už teraz je jasné, že v najbližších týždňoch bude mať nabitý program. Na návštevu Bieleho domu ho pozval prezident Barack Obama, z Googlu mu odkázali, že mu držia miesto na vedeckej konferencii. A rád by sa s ním stretol aj šéf Facebooku Mark Zuckerberg.

„Mali by sme inšpirovať viac detí, ako si ty, aby sa im páčila veda. To je to, čo robí Ameriku skvelou,“ napísal na Twitteri Obama. Tam začali ľudia spontánne zverejňovať aj ironické fotky, na ktorých sú odfotení s nástennými hodinami.

„Najprv som si myslel, že ma nikto nepodporí, lebo som moslim. Ale teraz sa cítim dobre. Ľudia vás vždy podržia, bez ohľadu na to, že sa vám stalo niečo len preto, kým ste,“ povedal Ahmed podľa portálu Vox.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie