Denník N

Týždeň v práve Rada Procházku: Pozemkoví šmejdi budú mať ťažší život. A štátne firmy tiež

Foto - TASR
Foto – TASR

1. A je to! 2. Bravo pre Najvyšší súd 3. Tradičný povzdych + Avízo týždňa

Čerstvé udalosti z oblasti práva komentuje ústavný právnik a bývalý poslanec NR SR Radoslav Procházka

1. A je to!

Dnes súdna rada výberom/zvolením štyroch kandidátov zavŕši svoju účasť na procese vzniku Najvyššieho správneho súdu. Za to, že to zvládla v termíne, jej za daných okolností patrí uznanie.

Čitatelia tejto rubriky si nepochybne všimli škriepku medzi vedením súdnej rady a poradcom ministerky spravodlivosti Tomášom Hubinákom. V jednej veci majú obe strany pravdu. Ján Mazák s Milošom Kolekom v tom, že formálne (de iure) to zákon nastavil ako výberové konanie. Tomáš Hubinák v tom, že reálne (de facto) to boli voľby. Práve na tie, a nie na výberové konanie, je napokon súdna rada uspôsobená svojou inštitucionálnou pamäťou aj spôsobom rozhodovania.

To je vzhľadom na pracovný konflikt záujmov na strane autora rubriky aj jediná poznámka k danému sporu.

V iných aspektoch témy si zábrany robiť nemusíme, takže predsa len ešte niekoľko viet. Nemáme pochybnosť o dobrých úmysloch všetkých zúčastnených aktérov a ani o tom, že rozbeh nového súdu je správna a dôležitá vec. Transparentným bol však celý proces na povrchu, nie pod ním.

Všetci robili, čo mohli, a právom majú pocit, že robili dobre, ale z pozície mimo „geta“ to znova raz pôsobí ako typická slovenská verzia: ako simulácia, predstieranie čohosi, čím to nebolo. Najlepšie o tom svedčí fakt, že tento text

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Týždeň v práve Rada Procházku

Komentáre

Teraz najčítanejšie