Denník N

Podarilo sa. Najvyšší správny súd má dosť sudcov, aby zvládol rýchly štart v auguste

Súdna rada hlasovala o kandidátoch na sudcov Najvyššieho správneho súdu stále online. Foto N
Súdna rada hlasovala o kandidátoch na sudcov Najvyššieho správneho súdu stále online. Foto N

Aktualizované o 15.34 h o reakciu Márie Kolíkovej

Po piatkovom hlasovaní súdnej rady je jasné, že Najvyšší správny súd svoju činnosť rozbehne s 21 sudcami. K 17 už vybratým pribrali ďalších štyroch – štátneho tajomníka ministerstva spravodlivosti Michala Novotného, advokáta a niekoľkonásobného kandidáta na ústavného sudcu Michala Matulníka, advokátku Katarínu Cangárovú a akademika a profesora Petra Potáscha.

Nebyť zaváhania 3. júna, nebolo by pri výbere budúcich sudcov Najvyššieho správneho súdu súdnej rade čo vytknúť. Z jej osemnástich členov sa náhle stala výberová komisia, ktorá musela za pomerne krátky čas rozhodnúť, kto sa zaradí do tímu nového súdu.

Pred očami mali mnohí vzor z Českej republiky, kde sa z Najvyššieho správneho súdu pod vedením jeho prvého predsedu Josefa Baxu stala uznávaná inštitúcia. Súdna rada tak hľadala slovenského Baxu a jeho dvadsiatich deviatich kolegov.

Z papiera do reality

Najvyšší správny súd na Slovensku vďaka novele ústavy formálne vznikol už 1. januára 2021. Existuje však len na papieri. Naplno má fungovať od 1. augusta.

Súdna rada nenavolila všetkých 30 sudcov, ktorí sú potrební na fungovanie novej súdnej inštancie, pre predsedu súdu Pavla Naďa je však počet 21 upokojujúcou správou. Zo zoznamu prihlásených kandidátov bolo zrejmé, že plná tridsiatka sa nepodarí navoliť. Sám preto počítal s rozbehom súdu práve s 21 sudcami, čo zodpovedá siedmim trojčlenným senátom.

V takom zložení si Naď vie predstaviť, že budú plynulo rozhodovať. Od 1. augusta na nový súd automaticky prejde zhruba dvetisíc spisov zo správneho kolégia Najvyššieho súdu.

„Počet ďalších štyroch zvolených kandidátov na sudcov Najvyššieho správneho súdu umožňuje plnohodnotné naplnenie môjho projektu vzniku a fungovania súdu. Všetci štyria zvolení kandidáti na sudcov sú veľmi kvalitnými uchádzačmi o tento dôležitý post v justícii a nemám najmenších pochybností o tom, že budú od samého počiatku rozhodovania novovzniknutého súdu schopní plnohodnotne zastávať pozíciu sudcu,“ reagoval na hlasovanie Naď.

O posledných štyroch vybratých však zatiaľ treba stále hovoriť len ako o kandidátoch. Súdna rada musí ešte posúdiť, či spĺňajú predpoklady sudcovskej spôsobilosti. Preverovať sa budú aj ich majetkové pomery.

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková uviedla, že 21 kandidátov na sudcov Najvyššieho správneho súdu stačí na jeho rozbehnutie. „Keď si pozriem aj jednotlivé mená, treba povedať, že sú tam skutočne veľmi kvalitné osobnosti a je to veľký krok vpred pre správne súdnictvo.“

Favoriti neexistovali

Piatkové hlasovanie súdnej rady nie je

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Najvyšší správny súd

Slovensko

Teraz najčítanejšie