Denník N

Nedeľná nekázeň: Masáž srdca

Pôvodné srdce v roku 1989 na rakúskom brehu. Foto - Ján Lörincz
Pôvodné srdce v roku 1989 na rakúskom brehu. Foto – Ján Lörincz

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

„Vraj si bol na Thajskej masáži?.“ „Áno, áno …..“  „A tie šikmé oči máš od toho? „Nie, tie sa mi skrížili pri platení“.  Aj keď masáž niečo stojí, chodievame na ňu pre ukľudnenie tela a nervov. Je to čas oddychu a regenerácie síl.

Ako doprajeme tento wellness nášmu telu, nezaškodilo by myslieť aj na nášho ducha. Masáž sa vykonáva z dôvodu stuhnutých svalov. Duch však môže stuhnúť oveľa viac. Ľudia sa tak zahryznú do svojho presvedčenia, až sa stávajú rigidnými, tuhými – nikto nimi nepohne.

Ak začíname diskusiu s človekom, ktorý dopredu vie, ako pravda vyzerá, asi má stuhnutého ducha. Zrelý človek je vždy pripravený viesť dialóg. Je to aj prejav úcty k druhému človeku. Ponižovať jeho videnie sveta ešte pred tým, ako sa vôbec odohrá stretnutie, je sebecké a svedčí o stuhnutom duchu.

Hlavne naše srdce potrebuje masáž, aby sme boli štedrí a dobrí na druhých. Po celom dni je srdce často zranené, nedocenené – masáž láskou od jeho drahých je to, čo by malo patriť k dennej hygiene.

Masáž sa vykonáva krúživými pohybmi, stále sa opakuje ten istý pohyb, ktorý vyvoláva uvoľnenie. Na tomto princípe sú založené rôzne modlitby k Bohu, pri ktorých stále opäť a opäť opakujeme tie isté slová, aby sme vytvorili duchovnú atmosféru a presvedčili svoje srdce, že má prijímať od Boha posolstvo lásky. Videl som to aj na vzťahu chlapca k dievčine. Milujem ťa, si úžasná. Čo? Milujem ťa, si úžasná. Čo? Milujem ťa, si úžasná. Čo? Milujem ťa, si úžasná. Čo? Nie som hluchá, ale dobre sa to počúva, pokojne pokračuj. Neustále opakovanie dobra vyvoláva antistres, pohodu.

Pri masáži netreba tlačiť príliš silno. Viete, že neskúsený masér-mäsiar vám môže hrubou silou až svaly poškodiť. Sú ľudia, ktorí vám radi masírujú mozog. Natláčajú svoje názory tak nasilu, až vám poškodia ducha. Je to nepríjemné. Lásku nemožno natláčať, len ponúkať ako dar. A aj svoju duchovnosť, svoje náboženské videnie sveta, svoje rady nemôžem druhému natláčať ako masírovanie mozgu, ale mu ho jemne ponúkať ako delikátnu masáž srdca.

Najdôležitejšia časť ľudského tela na masírovanie je krk. Ten nás bolí najviac a kto nevyhľadáva masážne salóny, aj tak veľmi ochotne večer prijíma od svojej partnerky, partnera krátku masáž krku, lebo stuhnuté svaly bolia každého. Z duchovného hľadiska je krk dôležitý, lebo hoci je malý, predsa on nesie hlavu, ktorá o všetkom rozhoduje. A my potrebujeme, aby to, čo v nás duchovne rozhoduje o tom, ako rozmýšľame, ako cítime, ako veci posudzujme, bolo v poriadku a nebolo napnuté. Týmto krkom je sebaprijatie. Každý hodnotový a náboženský systém sa začína najprv sebaprijatím. „Miluj blížneho ako seba samého“ (Mk12,31) – vraví Ježiš. V dnešnom svete výkonu, kariéry a peňazí už vôbec nie je také jednoduché vedieť sa milovať.

Mnohé masážne prístroje ponúkajú s masážou aj funkciu vyhrievania. Teplo prijatia lásky potrebujeme, aby náš duch zdravo fungoval. Naše hodnotové a náboženské spoločenstvá musia ponúkať teplo domova, teplo prijatia. Ak sú v dnešných časoch mnohé kostoly prázdne, treba nanovo cirkev ponúknuť ako spoločenstvo prijatia, ako teplo lásky a vyhýbať sa chladu stuhnutosti. Ísť v línii pápeža Františka, ktorý o cirkvi hovorí ako o rodine a nie inštitúcii.

Niekedy asi potrebujeme to, čo ponúkajú len málokedy, lebo veľa klientom je to nepríjemné – a to elektrické impulzy. Miernym šokom pre telo sa telo paradoxne lieči. Ľudský duch asi potrebuje tento druh drastickej masáže elektrickým šokom, aby nebol stuhnutý v kŕči. Srdce sa potrebuje spamätať a začať opäť milovať.

Dievčina hovorí svojmu chlapcovi. „Počúvaj, ak sa ti nezdá, že v našom vzťahu viac prebieha iskra, tak použijem paralyzér na teba, a hneď tá iskra prebehne, neboj sa“. Láska niekedy prichádza ako šok.

Oplatí sa milovať a venovať svoj čas duchovnej masáži srdca. Svet aj my sami sme vo veľkom napätí, vo veľkom kŕči. Celá spoločnosť, dokonca aj náboženské spoločnosti by mali zanechať stuhnutosť srdca. Nie sme tu nato, aby sme proti sebe bojovali a rozdeľovali sa. Chceme byť jeden druhému darom, len tak ostaneme skutočne ľuďmi. Chceš sa pridať na stranu dobra? Buď konečne človekom.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Nedeľná nekázeň

Komentáre

Teraz najčítanejšie