Denník N

Poľsko má nového lídra opozície. Jeho príbeh pripomína Kisku, môže ukončiť poľsko-poľskú vojnu

Szymon Hołownia v roku 2019. Foto - Flickr/Otwarte Klatki
Szymon Hołownia v roku 2019. Foto – Flickr/Otwarte Klatki

Hnutie Szymona Hołowniu, ktorého príbeh sa podobá na Andreja Kisku, má v prieskumoch viac ako 20 percent a je druhé najsilnejšie v krajine.

Po 16 rokoch ničivého konfliktu medzi Občianskou platformou (PO) a stranou Právo a spravodlivosť (PiS), ktorú Poliaci nazývajú „poľsko-poľská vojna“, sa objavila šanca na zmenu pomerov v politike. Szymon Hołownia, líder strany Polska 2050, ktorá je už niekoľko mesiacov v prieskumoch druhá a preberá rolu lídra opozície, ju chce ukončiť.

V prípade volebného úspechu sa mu to môže naozaj podariť – aj keď nezloží vládu. Stačí, keď sa do budúceho parlamentu nedostane Občianska platforma, alebo jej volebný výsledok bude taký, aký je dnes v prieskumoch, čiže asi 12 percent.

Kto je Szymon Hołownia a neskončí ako nádej na reálnu zmenu podobne ako pred časom na Slovensku strana #​SIEŤ, na ktorú si dnes už málokto pamätá?

Poľsko-poľská vojna

„Poľsko-poľská vojna“ je konflikt, ktorý od jesene 2005 ničí poľskú spoločnosť. Je to už 16 rokov, teda polovica obdobia, ktoré uplynulo od demokratických zmien v roku 1989.

Dnes veľa Poliakov nostalgicky spomína na obdobie normálnej (aj keď ešte nezrelej) demokracie a často ostrých, ale stále kultúrnejších politických sporov z rokov 1989 až 2005. Neraz došlo k hádkam, ale nedošlo k úplnej vojne, ktorá po roku 2005 rozdelila celú poľskú spoločnosť na dva bojové tábory.

Príčinou vojny PO – PiS boli osobné ambície

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Tusk

Svet

Teraz najčítanejšie