Denník N

Naozaj vie štát vystopovať, kto bol na futbale v Budapešti? Slováci idú na ďalšie rizikové zápasy

Plný štadión na minulotýždňom zápase Maďarsko – Portugalsko. Foto – TASR/AP
Plný štadión na minulotýždňom zápase Maďarsko – Portugalsko. Foto – TASR/AP

Aj keď minister zdravotníctva hovorí, že zistili, kto v Maďarsku v utorok sedel na rizikovom futbalovom zápase s Portugalskom, štát to presne vystopovať nevie. Operátori tvrdia, že štátu dávajú iba telefónne čísla ľudí, ktorí boli v rizikových krajinách.

V Budapešti bude v stredu ďalší rizikový futbalový zápas, na ktorý chcú ísť stovky Slovákov. Tentokrát budú v rámci Majstrovstiev Európy hrať mužstvá Francúzska a Portugalska, 60-tisícové hľadisko môže byť opäť plné. Práve v Portugalsku vo veľkom pribúdajú prípady koronavírusu s delta mutáciou, ktorá sa šíri rýchlejšie.

Keď Portugalsko minulý týždeň súperilo v Budapešti s domácim Maďarskom, zápas s masovou účasťou slovenské úrady vystrašil. Bolo tam aj mnoho fanúšikov zo Slovenska.

„Tento zápas môže na Slovensku spustiť tretiu vlnu covidu-19,“ varoval na Facebooku Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Bratislave a pripojil výzvu ministerstva zdravotníctva, aby sa jeho návštevníci dali otestovať.

Lengvarský: Vďaka mobilom sme zistili tých, čo boli na štadióne

Delta variant je zákerný tým, že má iné príznaky, ľudia pociťujú skôr len nádchu, a tak sú menej obozretní. Strata čuchu a chuti je menej častá. Nakazení sú aj infekčnejší.

Pri vstupe na štadión v Budapešti stačí, keď sa fanúšikovia okrem vstupenky preukážu očkovacím certifikátom alebo negatívnym testom nie starším ako tri dni.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO) vo štvrtok počas diskusie Denníka N povedal, že vďaka dátam od mobilných operátorov zistili, koľkí Slováci sa tejto rizikovej športovej akcie v utorok zúčastnili. „Našli sme vyše 500 ľudí, ktorí tam boli, cestou mobilných telefónov,“ vyhlásil Lengvarský s tým, že pravidelne dostávajú dáta z mobilov a hygienici podľa nich trasujú kontakty.

Z vyjadrení ministerstva na otázku, či štát skutočne vie vystopovať, kto bol na štadióne v Budapešti, vyplýva, že takéto údaje nemajú. To isté tvrdia aj mobilní operátori Orange, Telekom aj O2 – hygienikom takéto podrobnosti neposkytujú.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

Koronavírus

    Zdravotníctvo

    Slovensko, Šport a pohyb

    Teraz najčítanejšie