Denník N

Víkend bude superhorúci. Horúčavy prichádzajú príliš rýchlo, dajte si na seba pozor, varujú klimatológovia

Ilustračné foto – TASR/AP
Ilustračné foto – TASR/AP

Ak sa vám bude cez víkend zdať, že je zrazu až príliš horúco – to je tá klimatická kríza. Anomáliou bola aj uplynulá jar, keď bolo pre zmenu chladnejšie, než je normálne.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

V sobotu, v nedeľu a začiatkom budúceho týždňa sa okolo obeda a skoro popoludní vyhýbajte slnečnému žiareniu. Jeho nepriaznivé účinky sú v tomto období najvýraznejšie, varujú klimatológovia zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ).

Denné teploty by mali na juhozápade Slovenska dosiahnuť 35 stupňov Celzia. „Nielen ľudia s chronickými ochoreniami, ale aj zdraví by si mali dať pozor. Tieto podmienky sú zaťažujúce a v tejto sezóne na to nie sme ešte dostatočne pripravení, pretože všetko prebieha veľmi rýchlo,” upozorňuje Pavel Faško.

Môže sa zopakovať situácia, aká u nás bola v roku 2019, keď bol jún v našich končinách najteplejší v histórii meraní. Na šiestich meteorologických staniciach (Slovenský Grob, Žihárec, Topoľčany, Hurbanovo, Mužla a Sliač) pred dvoma rokmi dosiahli teploty hodnotu letného dňa (25+ stupňov Celzia) počas všetkých 30 dní mesiaca.

Klimatológ Pavel Faško ďalej počíta s tým, že celé leto bude tak, ako viaceré v 21. storočí, teplotne nadnormálne. Nedá sa však presne povedať, ktorá jeho časť. „Ľudia sa pýtajú – 12. júla ideme na dovolenku, aké bude počasie? Z modelov sa to nedá zistiť,” vysvetľuje Faško.

Najťažšie je predpovedať zrážky. Ani skúsený meteorológ už nevie odhadnúť, čo sa udeje počas nasledujúcich dvoch dní. Môžeme za to my všetci a klimatická kríza, ku ktorej každý jeden z nás prispel.

Do akého počasia sa zajtra oblečiem? Do každého

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Klimatická kríza

Slovensko

Teraz najčítanejšie