Denník N

Bol aj moment, keď ho tréner chcel vyhodiť zo zrazu, no rýchlo sa to vysvetlilo. A Hamšík sa stal legendou

Grafika N - Soňa Ševčíková
Grafika N – Soňa Ševčíková

Marek Hamšík dnes odohral posledný zápas za reprezentáciu, jeho pôsobenie v nej sme zhrnuli v tomto archívnom texte.

Slovenská reprezentácia je v súčasnosti od Mareka Hamšíka závislá podobne ako Poľsko od Roberta Lewandowského či pred pár rokmi Švédsko od Zlatana Ibrahimovića.

Hamšík odohral v národnom tíme už 128 zápasov, hoci má stále len 33 rokov. Trvalo však dlhé roky, kým mu v zostave našli ideálnu pozíciu: pozíciu „desiatky“, na ktorej hráva aj dnes.

Keď Hamšík debutoval v drese Slovenska vo februári 2007 v priateľskom zápase proti Poľsku, tréner Ján Kocian s ním mal iné plány.

Videl Hamšíkov veľký talent, ale mnohí ľudia mu neverili. „On vtedy ani nemal miesto v našej dvadsaťjednotke. Hovorili mi o ňom, že nie, neskúšaj to s ním, že on je príliš arogantný a príliš exhibicionista, ktorý pozerá len sám na seba. Dosť ma od neho odhovárali. Jeho futbalové kvality však prevýšili imidž, ktorý okolo neho bol,“ rozpráva Kocian pre Denník N.

„Musel som si vypočuť svoje, že prečo práve on, keď v dvadsaťjednotke nemá miesto. Bolo dosť náročné zaradiť ho do reprezentácie. Stál som si však za svojím a bez toho, aby som počúval, čo hovorili funkcionári, som ho do reprezentácie zobral.“

Kocian získal miesto reprezentačného trénera po odchode Dušana Galisa, ktorý Slovensko doviedol do baráže na MS 2006. Reprezentácia potrebovala omladenie – a s týmto cieľom prišiel Kocian:

„V tom období som mal úlohu z výkonného výboru (Slovenského futbalového zväzu) budovať nové mužstvo s novými a mladými hráčmi. Marek Hamšík bol najvýznamnejší medzi nimi, najdôležitejší v celej skladačke. Samozrejme, aj popri dodnes hrajúcom Petrovi Pekaríkovi, Tomášovi Hubočanovi a nedávno ešte aj Adamovi Nemcovi.“

Kocianovi sa síce nepodarilo kvalifikovať na Euro 2008, ale položil základ budúceho úspešného tímu trénera Vladimíra Weissa. Ten sa z hráčov, ktorých vytiahol Kocian, naďalej spoliehal na Hamšíka či Pekaríka a dostal mužstvo na MS 2010 do Juhoafrickej republiky.

Z 22-ročného Hamšíka spravil najmladšieho kapitána v histórii Slovenska a postavil okolo neho mužstvo. O šesť rokov na Eure pod vedením Jána Kozáka to bolo ešte evidentnejšie.

Partner Štrbu a Saparu

Kocian však neobjavil Hamšíka ako

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

Futbalové Euro

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie