Denník N

Pôjdu na Pochod za život? Odpovedajú Jarjabek, Matovič, Beblavý a ďalší

Pochod za život v Košiciach. Foto – TASR
Pochod za život v Košiciach. Foto – TASR

Čo hovoria na Pochod za život politici? Zúčastnia sa ho?

Politikov sme sa pýtali: Zúčastníte sa Pochodu za život? Ako ho vnímate?

 

Martin Poliačik, poslanec SaSrsz_poliacik_velky

Nie. Nemyslím si, že pri tom, ako máme nastavenú legislatívu na Slovensku, je potrebné nejako významne tlačiť na jej zmenu. Štatistiky nám ukazujú, že počet potratov dlhodobo klesá. Nechcem radiť organizátorom, ale keby som mal energiu na niečo takéto, asi by som investoval oveľa viac síl do osvety a komunikácie so samotnými matkami alebo dievčatami, ktoré by sa nimi mohli stať, a nie do organizácie takýchto pochodov. Legislatívne sme na tom dobre, s osvetou sme na tom tiež dobre. Právo matky na kontrolu svojho tela a právo nenarodeného dieťaťa na život, ako je zadefinované v rozhodnutí Ústavného súdu, je vyvážené a netreba s tým zásadne hrkať. V tejto jednej otázke situácia na Slovensku nespôsobuje zásadné problémy. Ak s tým predstavitelia cirkvi alebo iných náboženských obcí majú problém, nech tie čísla jednoducho znižujú osvetou, tým, že sa budú rozprávať so svojimi veriacimi. Podľa mojej logiky, ak by sa 90 percent ľudí, ktorí sa na Slovensku hlásia ku kresťanstvu, držalo línie, že „až po svadbe a len, keď chceme,“ tak jednoducho by sme potraty takmer nemali.


Dušan Jarjabek, poslanec SmeruDušan Jarjabek kultúrne dedièstvo

Nie, pretože ako všetky pochody, aj tento bude mediálne zneužitý. Ľudia na sociálnych sieťach absolútne nesúhlasia s tým, čo médiá píšu. To je pre mňa jedno veľké memento. Asi prvýkrát v histórii od roku 1993 sa stáva takto masívne, že ľudia vehementne nesúhlasia s tým, čo píšu médiá ako vaše, ale je v tom aj SME, Pravda. Printy sa teraz dostávajú do absolútneho protirečenia s mienkou ľudí. Médiá – či už chtiac, alebo nechtiac – deformujú všetko, čo sa v súčasnosti deje v Európe. Tie informácie nie sú objektívne. Keď si človek pozrie mnohé iné médiá, tak prichádza k iným názorom, aby si mohol urobiť stredovú cestu; samozrejme, má aj vlastný názor.

Všetci, ktorí podujatie vymysleli, to určite myslia maximálne úprimne. Neviem si predstaviť lepšie zdôvodnený pochod, ako je Pochod za život. Aj tá téma je úplne fantastická, všetci ju potrebujeme.


Béla Bugár, predseda Mosta-Hídubela_bugar

Nezúčastním. Vnímam ho ako verejné vyjadrenie postoja a požiadaviek istej skupiny obyvateľstva smerom k politikom. Niektoré požiadavky socioekonomického charakteru na podporu rodiny má strana Most-Híd uvedené aj vo svojom programovom dokumente Občianska vízia, ktorý je verejne dostupný už viac ako rok. Sú to napríklad dostupnejšie jasle, materské školy, výhodnejšie pracovné podmienky pre pracujúce matky. Navrhujeme taktiež progresívny daňový bonus, ktorý zvýhodňuje zamestnaných rodičov pri vyššom počte detí, teda že výška ich daní sa znižuje podľa počtu ich detí.


Miroslav Beblavý, podpredseda SieteBeblavy-1

Nezúčastním sa ho, tým pádom nevidím dôvod to ani nejako komentovať.

 


Igor Matovič, líder OĽaNOrsz_matovic

Vždy rád podporím ľudí, ktorí dávajú slovám zmysel. Bohužiaľ, slová o ochrane života v našej ústave sú len prázdnou frázou. Preto na pochod rád aj s rodinou prídem.

 

Ján Figeľ, predseda KDHrsz_figel

Zúčastním sa pochodu spolu s rodinou a s priateľmi, ako som to urobil aj v Košiciach. Pochod vnímam ako spoločenskú a národnú manifestáciu úcty k životu. Život je dar, ktorý je pozvaním k jeho naplneniu ľudskosťou a šťastím. Dôstojnosť každej ľudskej osoby je prvá a základná hodnota, na ktorej spočíva celá hierarchia univerzálnych, civilizačných hodnôt. Naviac, ako spomienku na deti, ktorým bol v minulom roku odobratý život, som spolu s kresťanskými demokratmi v pondelok v bratislavskom Ružinove pri evanjelickom kostole zasadil symbolický strom života. A 10. októbra chceme spolu s mládežou vysadiť 7500 stromčekov pri Ružomberku ako výraz úcty a spomienky na nenarodených, ale aj zodpovednosti za kultúru života a silu ľudskosti v nás a medzi nami.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Pochod za život

Slovensko

Teraz najčítanejšie