Denník N

Kto ešte dokáže zastaviť SNS?

Ak sa do parlamentu dostanú nacionalisti, vláda „pravice“ je vylúčená a Smer má istotu, že dokáže vytvoriť koalíciu.

Bez ohľadu na grécku krízu, utečeneckú krízu či krízu zdravotníctva by Smer dostal v auguste 2015 presne toľko mandátov ako v auguste 2014. Synergia v podaní OĽaNO a Novy znamená, že spojení majú menej, ako bol súčet ich individuálnych preferencií. SDKÚ je definitívne mŕtve.

V pondelkovom Focuse sa dá nájsť veľa vecí. Ale tou najzásadnejšou zrejme ostáva, že pre Smer aj opozíciu môže byť kľúčový ani nie tak ich vlastný výsledok ako výsledok niekoho tretieho – SNS.

Septembrové preferencie podľa agentúry Focus.
Septembrové preferencie podľa agentúry Focus.

Ak sa do parlamentu dostanú, vláda „pravice“ je vylúčená a Smer má istotu, že dokáže vytvoriť koalíciu. Keďže bez ohľadu na neprítomnosť Jána Slotu a miernejší slovník ostáva takáto kombinácia najhorším mysliteľným variantom, skúsme sa pozrieť, kto by ešte za pol roka dokázal národniarov zastaviť na ich ceste do parlamentu: 

– Robert Fico. Ak sa potvrdí, že prísny prístup k utečencom Smeru naháňa percentá, môže to mať jeden príjemný vedľajší efekt – k strane sa prikloní toľko nacionálnych voličov, že pre SNS ich neostane dosť. Keď teda budete premiéra nabudúce počuť strašiť islamistami a nadávať na Brusel, potešte sa aspoň tým, že tým berie jedinú agendu svojmu potenciálnemu koaličnému partnerovi.

– Radoslav Procházka. Hranica medzi pravicou a krajnou pravicou začína byť u nás miestami pomerne tenká, čo zďaleka nesúvisí len so Sieťou. Strany, ktoré v minulosti boli vo vláde, však nemusia byť pre voličov SNS uveriteľné, ale keď zrazu niekto, kto si hovorí „gazda“, začne rozprávať niečo o tom, že ak je „hnedý“, tak úprimne, môže to znieť o trochu lepšie. Nehovoriac o tom, ak sa k tomu pridá nadávanie na bratislavskú kaviareň.

– Vy. Ak si ako opozičný volič neviete vybrať z dnešnej ponuky strán a vlastne ani nevidíte dôvod, prečo ísť budúci rok voliť, tu je aspoň jeden – zvýšiť účasť a skomplikovať tým vstup SNS do parlamentu. Je dokonca jedno, komu to hodíte, pokiaľ prídete a dáte platný hlas. Strana mala naposledy 4,55 percenta, môže to byť tesné. Prispieť k vyblokovaniu nacionalizmu z parlamentu a vytvoriť tlak na prítomnosť čo možno najracionálnejších strán vo vláde, aj to stojí za cestu do volebnej miestnosti.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Voľby 2016

Komentáre

Teraz najčítanejšie