Denník N

Slovensko ma sklamalo. Preboha, hralo proti Švédsku, nie proti veľmoci, vraví expert Guardianu

Marek Hamšík, Jonathan Wilson. Foto - TASR/AP, archív J.W.
Marek Hamšík, Jonathan Wilson. Foto – TASR/AP, archív J.W.

Len málo novinárov sa vyzná vo futbale ako Jonathan Wilson, ktorého označujú za najväčšieho experta na taktiku v športových médiách. V piatok poobede sledoval zápas Slovensko – Švédsko a v reportáži pre Guardian napísal, že išlo o najhorší zápas doterajšieho priebehu Eura.

„Slováci sú fádny tím a fádne aj prehrali,“ zhodnotil. „Hrozilo, že oba tímy loptu nechajú v stredovom kruhu a budú sa celý zápas pozerať, kto sa ako prvý odváži do nej kopnúť. Keby to tak bolo, aspoň by sme mali o čom hovoriť.“

Wilson teraz vo veľkom rozhovore vysvetľuje, v čom presne spočíva taktický problém Slovenska. Podľa neho nie je zlé, ak sa mužstvo ako Slovensko spolieha na zabezpečenú defenzívu. Chýba mu však väčšia myšlienka, a to najmä v tom, ako súpera ohroziť.

Wilson napísal knihu Inverting The Pyramid (Obrátenie pyramídy) o vývoji futbalovej taktiky, ktorá sa považuje za jednu z najdôležitejších kníh o futbale. Pozná detailne históriu futbalu a venuje sa taktickým analýzam. Okrem toho ho považujú aj za odborníka na východoeurópsky futbal. O futbale v postkomunistických štátoch napísal známu knihu Behind The Curtain (Za oponou).

Dočítate sa:

  • ako v štúdiu BBC vyriešili nudný prvý polčas zápasu Slovensko – Švédsko;
  • či hrá Slovensko staromódny futbal;
  • či sa dá nejako zmeniť závislosť Slovenska od Mareka Hamšíka a prečo sa podobá na Samuela Eto’a;
  • ktorí slovenskí hráči sa mu páčia;
  • či by Slovensko mohlo hrať s vyšším pressingom;
  • či môže Slovensko konkurovať v poslednom zápase Španielsku;
  • alebo či je Slovensko medzi najhoršími tímami na Eure.

V článku pre The Guardian ste napísali, že zápas Slovensko – Švédsko bol najhorší na turnaji. To naozaj?

Áno (smiech). Neviem, či ste videli, ako ten zápas pokrývala BBC. BBC je trochu iná – cez polčas nepúšťa reklamy, a preto polčasové štúdio netrvá osem minút ako v iných televíziách, ale celých pätnásť minút. To je naozaj veľa a v tomto zápase už experti v štúdiu nemali o čom rozprávať, lebo sa v prvom polčase nič nestalo.

Preto to vyriešili tak, že začali rozprávať o rituáloch, ktoré majú hráči pri príchode do nových klubov. Musia napríklad zaspievať nejakú pieseň pred spoluhráčmi. Rozprávali sa o tom približne rovnako dlhý čas ako o zápase Švédska so Slovenskom. V BBC sedel Micah Richards, Alex Scott a Ashley Williams a vraveli, aké piesne spievali oni. Micah Richards je vo všeobecnosti zaujímavou postavou a spieval asi 30 sekúnd. Nemali totiž o čom rozprávať. (smiech)

Druhý polčas bol o niečo lepší. Keď píšete reportáž zo zápasu (tzv. match report), musíte ju editorovi dodať hneď po záverečnom hvizde. V prvom polčase teda chcete vidieť nejaký gól alebo akcie, aby ste sa mali o čo oprieť, aby ten článok mal šťavu. Po štyridsiatich minútach som sa pozrel do svojho poznámkového bloku a 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie