Denník N

Štát má miliardu na stavbu nemocníc. Prvá by mohla stáť v Martine, jej plán je najďalej

Vizualizácia - Pantograph
Vizualizácia – Pantograph

Prvá veľká nová nemocnica, ktorú štát postaví, by mohla byť Univerzitná nemocnica v Martine.

Do roku 2026 by Martin mohol mať novú nemocnicu, potvrdil minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO) na diskusii Denníka N. Na projekte novej nemocnice v Martine už niekoľko rokov pracuje tím z nemocnice a najmä Jesseniovej lekárskej fakulty. Pôvodný plán bol, že by už v roku 2021 mohla byť hotová a otvorená.

Ako sa menili ministri zdravotníctva, posúvali sa aj termíny. Ide o veľkú investíciu – v stovkách miliónov eur, a až doteraz nik definitívne nerozhodol a definitívne nepovedal: Áno, ideme do toho… Vybudovanie veľkej novej nemocnice sa na Slovensku odkladá už desiatky rokov. Najmladšia štátna Nemocnica svätého Michala v Bratislave patrí pod ministerstvo vnútra a obrany a otvárali ju v roku 2015. Ide však o menšiu nemocnicu, nie veľkú fakultnú či univerzitnú, kde prebieha aj výučba medikov.

V Martine by mala vzniknúť veľká výučbová nemocnica zameraná aj na výskum a vedu. Nemocnica už má na stavbu vyčlenené pozemky, sú priamo v meste, v blízkosti dekanátu fakulty či Slovenskej národnej knižnice.

Nemocnicu treba postaviť do roku 2026

Teraz sú však na výstavbu nemocníc pripravené peniaze. V pláne obnovy je na stavby

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Denník N v Martine

Plán obnovy EÚ

Vladimír Lengvarský

Zdravotníctvo

Slovensko

Teraz najčítanejšie