Denník N

Bieloruský denník: O tom, čo si o našej situácii myslia Rusi, ktorí sa sem presťahovali

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Každú nedeľu napriek masívnym represiám a zatýkaniam protestujú Bielorusky a Bielorusi proti režimu Alexandra Lukašenka. V ten istý deň nám píše svoj Bieloruský denník Maks z Minska. Vzhľadom na vyhrotenú situáciu, v ktorej sa ocitli miestni novinári, sme sa rozhodli, že nezverejníme jeho celé meno.

Podľa posledného sčítania ľudu, ktoré sa konalo v roku 2019, žije v Bielorusku 700-tisíc Rusov – to je 7,5 % z celkového počtu obyvateľov.

To je najväčšia diaspóra v našej krajine.

Je ťažké hovoriť za každého, ale zdá sa, že vo vnímaní situácie Bielorusmi a Rusmi, ktorí žijú v Bielorusku, nie je zásadný rozdiel.

Obe krajiny, mierne povedané, majú problémy s ľudskými právami.

Preto je pre Rusov ľahké pochopiť bieloruský kontext a vnímať, čo sa deje.

Samozrejme, existujú ľudia, ktorí podporujú Alexandra Lukašenka a veria, že v Bielorusku chceli zorganizovať „farebnú“ revolúciu (podľa „ukrajinského vzoru“).

Existujú aj tí, ktorí sa jednoducho stiahli – ich pozícia spočíva v tom, že sa “ nezaujímajú o politiku“. Existujú však aj tí, ktorí v Bielorusku aktívne bojujú za slobodu.

Podarilo sa mi porozprávať sa s niekoľkými Rusmi žijúcimi v Bielorusku. Žili v krajine v rôznych časoch: niektorí viac ako 10 rokov, iní iba pár rokov.

No všetci spájajú svoju najbližšiu budúcnosť s Bieloruskom. Najmä v prípade, ak sa do konca roka v krajine uskutočnia nové spravodlivé voľby.

Peter, dizajnér, 28 rokov, meno je zmenené

Prišiel som do Bieloruska len pred niekoľkými rokmi, ale už som sa doň zamiloval. A tak sa, samozrejme, nemôžem dištancovať od toho, čo sa deje v krajine.

Moji bieloruskí priatelia sa aktívne zapájajú do protestu – ja som s nimi. Rešpektujem túžbu Bielorusov po slobode a demokracii. Verím, že Bielorusko si to zaslúži. Žijú tu úžasní, otvorení a silní ľudia. Majú veľa kreativity a talentu.

Pred presťahovaním sa som neuvažoval, že tu zostanem. No stalo sa tak.

Nemyslel som si, že prispôsobiť sa pre mňa bude také ľahké, a to všetko vďaka ľuďom. A verím, že títo ľudia, a s nimi aj ja, čoskoro budú žiť v slobodnej a demokratickej krajine.

Zúčastnil som sa na veľkých pochodoch, pomáhal dobrovoľníkom pred voľbami a prispieval obetiam represií.

Mnoho ľudí trpelo vinou Lukašenka, je dôležité im pomôcť. A samozrejme, je dôležité vyriešiť dôvod tohto všetkého – usporiadať v krajine nové a spravodlivé voľby.

Maria, IT špecialistka, 31 rokov, meno je zmenené

Aby som bola úprimná, nemám veľký záujem o politiku.

Nemala som o ňu záujem v Rusku, rovnaký postoj voči tomu mám aj v Bielorusku.

Pred voľbami v auguste minulého roka som sa zoznámila na Tindri s aktivistom štábu jedného z kandidátov na prezidenta. Povedal mi veľa o voľbách – potom ma to zaujalo a zapojila som sa.

Zdalo sa, že sa tento rok veci naozaj môžu zmeniť. Ľudia boli veľmi inšpirovaní tým, čo robia, verili tomu. Ale potom sa stalo to, čo sa stalo.

A úprimne – preto sme prestali komunikovať s niektorými priateľmi a obmedzili komunikáciu s niektorými kolegami. Oni nechápali, ako môžem nechodiť na pochody a nezapájať sa do toho všetkého, prečo ma to nezaujíma v rovnakej miere ako ich.

Ak ma niečo zaujíma, venujem sa tomu naplno. A pre mňa je teraz dôležité, aby som sa venovala svojmu životu.

A som veľmi rozrušená, keď cítim agresiu a neporozumenie od ľudí, s ktorými sme do augusta 2020 boli v pomerne úzkom vzťahu.

Alexander, občiansky aktivista, 36 rokov, meno je zmenené

Prišiel som do Bieloruska krátko pred augustovými udalosťami. Samozrejme, vedel som, čo sa tu stane. To bolo a zostáva pre mňa zaujímavé.

Sledoval som voľby, ktoré sa konali v rôznych krajinách, a bolo pre mňa zaujímavé pochopiť, ako budú prebiehať voľby v Bielorusku. No stále sa nemôžem úplne stotožniť s tým, čo sa stalo.

Niekoľko dní pred 9. augustom sa pri predbežnom hlasovaní ukázalo, že voľby budú zmanipulované. A od 9. dňa Lukašenko jednoducho začal viesť vojnu proti Bielorusom.

V noci z 10. na 11., keď som sa vracal domov cez „spaciu“ štvrť, ma zadržali, zbili a odviezli na Okrestinu. Videl som všetko toto mučenie a je pre mňa stále ťažké o tom hovoriť.

Videl som … (Tu Alexander stíchne. Je preňho ťažké zadržať slzy, asi minútu mlčí.)

Mali sme pocit, že ide vojna a my sme vojnoví zajatci.

Nás bili, všetko bolo pokryté krvou, nedostali sme žiadne jedlo ani vodu. Iba na ďalší deň nám dovolili ísť na toaletu – aj tam nás bili.

Čo chcem teraz?

Samozrejme, aby Bielorusko získalo slobodu. A dostali pomoc všetci, ktorí si vytrpeli tejto hrôzy. Neboli to len Bielorusi, ale aj občania iných krajín. Každý potrebuje pomoc.

Snažím sa pomáhať ľuďom z právneho hľadiska, pretože mám skúsenosti. Zdokumentovať všetky porušenia zo strany zástupcov polície a iných štruktúr. To budeme potrebovať na spravodlivých súdoch.

Katerina, manažérka, 34 rokov, meno je zmenené

Je ťažké o tom všetkom hovoriť.

Som veľmi znepokojená všetkými udalosťami, mnohí moji kolegovia sa do nich veľmi aktívne zapájajú.

Ja sama sa, bohužiaľ, nemôžem otvorene zúčastniť: jeden z mojich príbuzných je pomerne vysokopostavený vojak. Ak niekto zistí, že sme nejako spojení s činmi proti vláde, bude prepustený. A my to nechceme.

Vzhľadom na silné emócie a pocity bezmocnosti zámerne sledujem správy o pochodoch, súdoch, násilí v menšej miere.

Ak s tým nemôžem nič urobiť, dištancujem sa. Snažím sa viesť bežný život, nakoľko je to vôbec možné teraz v Bielorusku.

Nie vždy sa to dá – nedávno moju kolegyňu odsúdili na dva roky za správu v okresnom čete, kde napísala niečo zlé o hlave Ústrednej volebnej komisie Bieloruska Lidii Jarmošinovej.

To boli postoje len štyroch ľudí. Som si však istý, že aj podľa nich si môžete vytvoriť predstavu o tom, ako Rusi žijúci v Bielorusku prežívajú revolučné udalosti v krajine.

Z ruštiny preložila Diana Shvedová. Bieloruský denník vychádza s podporou SlovakAid.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Bielorusko a Lukašenko

Bieloruský denník

Svet

Teraz najčítanejšie