Denník N

Svoje deti dal zaočkovať proti covidu. Dezinformačné médiá prispeli k vysokému počtu obetí covidu, vraví šéf farmaceutov Sukeľ

Ondrej Sukeľ. Foto – TASR
Ondrej Sukeľ. Foto – TASR

S prezidentom Slovenskej lekárnickej komory Ondrejom Sukeľom sa Denník N zhováral o očkovaní detí, o finančnej motivácii dať sa očkovať, o možnej tretej vlne či o vplyve dezinfoscény na očkovanie.

Sukeľ vraví, že v niektorých krajinách sa proti covidu očkuje aj v lekárňach, a verí, že aj na Slovensku jedného dňa pôjde o samozrejmosť.

V rozhovore sa farmaceut vyjadril aj k námietkam kritikov očkovania, že sa používajú len „experimentálne vakcíny“, ktoré môžu vyvolať nežiaduce účinky s odstupom niekoľkých rokov.

V rozhovore sa dočítate aj o tom:

  • aký je názor farmaceuta na covid pasy;
  • kto je zodpovedný za prípadné škody na zdraví po očkovaní proti covidu;
  • ako Sukeľ hodnotí vyjadrenia politikov, ktorí odmietajú očkovanie.

Ste za očkovanie detí 12+ proti covidu?

Mám deti v takom veku a dal som ich zaočkovať.

Prečo ste ich dali zaočkovať?

Komunikoval som s lekármi, ktorí sa starali o deti, čo prekonali covid a vyvinul sa u nich zápalový syndróm (MIS-C, multisystémový zápalový syndróm u detí – pozn. red.). Je síce zriedkavý, ale môže nastať. Súčasťou povinného očkovania sú aj vakcíny, ktoré by sme mohli označiť za rizikovejšie ako vakcíny proti covidu. No s nimi nie je žiaden problém.

Druhý dôvod, prečo očkovať deti, je spoločenský. Deti sa najviac socializujú – v školách či inde. Priebeh ochorenia môžu mať ľahký, no stále môžu byť aktívnymi prenášačmi. Aj s ohľadom na kolektívnu imunitu je dôležité, aby sa zaočkovali.

Nemecká Stála očkovacia komisia (Stiko), ktorá je poradným orgánom Inštitútu Roberta Kocha, plošné očkovanie detí proti covidu neodporúča a argumentuje pritom nedostatkom údajov. Nerobíme chybu, ak nevidíme nedostatky, ktoré vidia v takej prestížnej inštitúcii?

Čím je inštitúcia prestížnejšia a čím väčšie kapacity v nej pracujú, tým je opatrnejšia, lebo sa drží len dostupných faktov. Je naozaj pravda, že veľké dáta o očkovaní menších detí nemáme. Síce prebehla klinická štúdia, ktorá vyšla pozitívne, ale stále je to malá skupina na to, aby sme zachytili niektoré zriedkavejšie vedľajšie účinky. Preto chápem postoj komisie Stiko. No viem si predstaviť, že o rok či o dva, keď sa zaočkuje viac detí a zdokumentujú sa aj prípadné nežiaduce reakcie po očkovaní, nemecká inštitúcia svoj názor zmení.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Rozhovory

    Slovensko, Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie