Denník N

Najúspešnejšia slovenská gymnastka: Rozhodkyne hodnotia aj to, či nemám v drese veľký zadok

Barbora Mokošová. Foto - Dorota Holubová
Barbora Mokošová. Foto – Dorota Holubová

Barbora Mokošová získala vlani bronzovú medailu na majstrovstvách Európy, zostavu na bradlách zvládla bezchybne. Pre Slovensko je to historicky prvá medaila z gymnastiky, od podobných úspechov československej gymnastiky prešlo takmer polstoročie. Našu krajinu bude reprezentovať aj na olympiáde v Tokiu.

Podľa Mokošovej na Slovensku nemáme infraštruktúru na výchovu nových gymnastiek, dobre vybavená telocvičňa je len v Bratislave. V rozhovore hovorí aj o tom, ako sú dievčatá v gymnastike náchylné na poruchy príjmu potravy. Gymnastka musí byť ľahká a vyzerať pekne v drese. Často sa do nich rýpe, aby schudli – prešla si tým aj Mokošová. „Lenže keď človek vidí, ako kilá idú dole, začne to byť ako droga – tak len ešte trošku schudnem, ešte trošku, ešte trošku… Až sa zrazu prichytí, že má o 10 kíl menej, odmieta jesť, je bez energie, nevládze a všetci sa oňho boja,“ opisuje gymnastka.

V rozhovore hovorí aj o škandále so zneužívaním gymnastiek v USA: „Toho doktora si pamätám, zvykli sme ho volať ‚cikací doktor‘. Keď sa nejaká Američanka pohla, že ide na toaletu, on išiel s ňou.“

Rozhovor je súčasťou projektu persONA, ktorý pripravujeme v spolupráci s fotografkou Dorotou Holubovou. Súčasťou projektu budú rozhovory s inšpirujúcimi ženskými osobnosťami.

Gymnastiku robíte od štyroch rokov. Aká je vaša prvá spomienka spojená s ňou? 

Moja mama bola gymnastická trénerka, čiže v telocvični som sa vlastne narodila. Pamätám si asi len na zábery zo starých videí, kde ako trojročné dieťa chodím po veľkej kladine a tatko pri mne chytá infarkt. Na videu je záber, ako sa prechádzam po kladine, zrazu sa v polovici zastavím, pozriem sa do zrkadla, či mám dobre upravený dres, a pokračujem ďalej.

Vždy som bola neposedné dieťa, niekam som vyliezla, najradšej som sa schovávala v gymnastickej molitanovej jame. Všetci sa o mňa báli a povedali si, že ma treba dať na nejaké kurzy, aby som si vybila energiu.

Inklinovali ste ku gymnastike aj preto, že vaša mama bola trénerkou? 

Určite áno, odmalička som nemala šancu robiť niečo iné. Všetok svoj voľný čas trávila v telocvični a ja s ňou.

Bolo to vlastne rozhodnutie vašich rodičov, že sa tomuto budete venovať. Nikdy ste to neľutovali?

Jasné, mala som aj obdobie, keď som chcela s gymnastikou skončiť. Pýtala som sa ich, prečo ma dali na gymnastiku a prečo nie na niečo iné.

Čo vám na to povedali? 

Že ma do toho nikdy netlačili a podporovali ma v gymnastike iba preto, lebo videli, ako veľmi ma to baví. To, čo sa iné deti naučili za týždeň, som ja zvládla za dva tréningy. Našťastie som mala okolo seba aj super trénerov, ktorí vedeli, že by bolo hlúpe skončiť. Vedeli, že by som mohla niečo dokázať a pomohli mi ostať pri gymnastike.

Ako vyzerá detstvo dievčaťa, ktoré sa odmalička venuje gymnastike? 

Je to detstvo v telocvični. Už od prvej triedy môj deň vyzeral tak, že som dopoludnia bola v škole a od jednej som chodievala do telocvične na tréning a bola tam až do šiestej podvečer. Potom som sa najedla a robila si domáce úlohy.

Neskôr som išla na športové gymnázium, kde to bolo lepšie – začína sa až o 10.30 ráno, dovtedy som mala od siedmej ráno tréningy. Potom som mala znova tréning po škole až do večera.

To je asi iný život, než mali vaše kamarátky. 

O dosť iný. Ale neľutujem to, nebolo to zlé detstvo. Naopak, bola som rada, že som mala režim, pravidlá a neriešila som, že ostatné deti môžu ísť po škole tam alebo tam. Ja som vždy vedela, že mám tréning, školu, tréning, úlohy a spať. Jasné, bolo mi to občas ľúto a radšej by som išla von na ihrisko.

Mali ste dojem, že vašim kamarátom a kamarátkam chýba podobný režim a pravidlá? 

Áno. Myslím si, že keby niektorí ľudia vyrastali s prísnejším režimom už od detstva, mali by inak nastavené hodnoty v živote. Šport, náročné tréningy nás zocelili a 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

OH Tokio 2021

Projekt PersONA

Rozhovory

Životy žien

Slovensko, Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie