Denník N

Súdy ako „dotěrný hmyz“

Marian Kočner je v izolácii, dozvedel sa Robert Fico od Gašpara mladšieho. Foto N - Tomáš Benedikovič
Marian Kočner je v izolácii, dozvedel sa Robert Fico od Gašpara mladšieho. Foto N – Tomáš Benedikovič

Oslobodenie Kočnera a Zsuzsovej neznamená, že nič zlé neurobili. Kolegovia sa nezhodli v názore na to, čo je preukázané, iný majú názor na preskúmateľnosť, logiku napísaného.

Autor je predsedom Špecializovaného trestného súdu

„Podávať vec tak, ako keby jedinou spravodlivosťou bolo, že práve Kočner a Zsuzsová budú uznaní vinnými, znamená jasne podsúvať verejnosti ich vinu a vytvárať dojem, ako keby súdy boli len doterným hmyzom, ktorý otravuje na jasnej ceste ich dvoch do väzenia… Rozumiem, že je ťažké zmysluplne mediálne reagovať na takúto hystériu, ale ak by sme to dokázali, bolo by to dobré.“

Toto mi napísal jeden kolega, ktorého zaraďujem do kategórie človek s veľkým Č. Asi aj on vie, že slovo „doterný“ je čechizmus – po slovensky sa „dobiedza“ –, a asi vie aj to, že zmysluplne reagovať na hystériu (jav nepodporujúci dobré riešenia) sa dá, hoci kde je už „vymaľované“, možno len neúnavne dobiedzať a hystériu tlmiť nudným vzdelávaním. Takže skúsim. Či to bude dobré, neviem. Na úvod niekoľko paradigiem, o ktorých pravdivosti nemôže byť pochýb.

Súdy nie sú len sprievodcami zloduchov do basy. Sú „dotěrným hmyzom“. Hryzú na všetky strany rovnako a rovnako musia byť pripravené na uštipnutia zo všetkých strán. Neselektujú dobrých a zlých obžalovaných, viac alebo menej trpiacich poškodených, nevnímajú, kto viac a kto menej plače v médiách, kto sa za koho zaručil, kto nie, kto má akú povesť. Morbídne? Áno.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vražda Jána Kuciaka

Komentáre

Teraz najčítanejšie