Denník N

Ad.: Týždeň v práve Rada Procházku

Súdna rada hlasovala o kandidátoch na sudcov Najvyššieho správneho súdu stále online. Foto N
Súdna rada hlasovala o kandidátoch na sudcov Najvyššieho správneho súdu stále online. Foto N

Keďže sme voľbe sudcov Najvyššieho správneho súdu venovali veľmi veľa času a energie, hodnotenie toho procesu ako lacného fejku nám prišlo ako neférová spätná väzba.

Autori sú členmi súdnej rady

Ako pravidelných čitateľov stĺpčeka Rada Procházku o práve aj nás občas baví filozofovať na tému „autor a jeho dielo“. Na jednej strane sú jeho týždňové postrehy niekedy to najlepšie, čo si možno o práve u nás prečítať. Presné, vtipné, zaujímavé a stručné. Mnohí ho čítať odmietajú s poukazom na politickými eskapádami zníženú legitimitu autora. Nám však nerobí problém oddeliť právne texty a politickú kariéru Rada Procházku. Obsah jeho článkov je často naozaj skvelý.

V poslednom diele sa autor venoval aj voľbe sudcov Najvyššieho správneho súdu. Napísal: „Nemáme pochybnosť o dobrých úmysloch všetkých zúčastnených aktérov a ani o tom, že rozbeh nového súdu je správna a dôležitá vec. Transparentným bol však celý proces na povrchu, nie pod ním. Všetci robili, čo mohli, a právom majú pocit, že robili dobre, ale z pozície mimo ‚geta‘ to znova raz pôsobí ako typická slovenská verzia: ako simulácia, predstieranie čohosi, čím to nebolo. Najlepšie o tom svedčí fakt, že tento text odovzdávame vo štvrtok popoludní, už niekoľko týždňov pritom vediac, ktorí štyria uchádzači budú v piatok zvolení.“

Keďže sme voľbe sudcov Najvyššieho správneho súdu venovali veľmi veľa času a energie, hodnotenie tohto procesu ako lacného fejku nám pripadá ako neférová spätná väzba. Záznam z vypočúvania aj hlasovania je dostupný online a každému vrelo odporúčame pozrieť si ho. Vzhľadom na to, že niektorých hlasujúcich kolegov poznáme dobre, je pre nás ťažké prijať autorovu tézu o vopred pripravenom divadle, pretože títo kolegovia by sa na to nedali. Navyše ten, kto aspoň trochu pozná aj vzťahy a napätia v súdnej rade, vie, že skôr prejde ťava uchom ihly, než by sa niektorí z opačných pólov spektra dohodli za oponou. A na zvolenie kandidátov by sa vzhľadom na počet hlasujúcich museli zákulisne dohodnúť práve oni. Možno existujú svety, kde sa „všetko dá“, a Radovi Procházkovi môže pripadať, že je to tak v každom svete. Podľa nás však tejto téme prinajmenšom súčasná súdnoradová matematika nepraje.

Zvlášť nepravdepodobná je táto predstava pri takých napätých rokovaniach a hlasovaniach, akých sme boli svedkami práve v priebehu ostatného výberu. Autor píše, že o víťazoch „sa vedelo“ niekoľko týždňov dopredu. My tvrdíme, že ešte týždeň a jeden deň pred plánovaným vypočutím sme nevedeli ani to, či vôbec nejaké vypočutie bude. Hlasovanie súdnej rady o zaradení do výberového konania totiž najprv dopadlo tak, že sme vyradili všetkých.

Venujme sa však úplnému jadru a tým je spochybnenie celého procesu s tajomne prorockým poukazom na to, že bolo dopredu jasné, ako to dopadne. Ako by mal zareagovať viacnásobný kandidát o najvyššie súdne funkcie doma i v zahraničí? Ako by sa k takejto situácii postavil kandidát so silnou integritou? Podľa nás by nám mal povedať trochu viac. Ako „sa to vie“? Kto sa dohodol? Kto to hovorí? A ako zabrániť tomu, aby sa údajne simulovaný proces aj takto simulovane zavŕšil? Ak totiž vedel, čo sa deje, mohol prispieť k tomu, aby sa ten zlý kurz napravil.

To Rado Procházka neurobil. A tak to vyzerá, ak by sme chceli použiť autorov povestný pichľavý slovník, že líška práve mávla na nedostižné hrozno, že je aj tak kyslé. Rado Procházka totiž o kandidatúre sám uvažoval, požiadal aj o odpustenie justičnej skúšky, ale nakoniec sa rozhodol do tohto súboja nejsť. Namiesto svojho vystúpenia alebo aspoň poukazu na údajné divadlo v čase, keď sa s tým dalo niečo urobiť, nám doprial ďalšiu dávku nedôvery a presvedčenia, že u nás sa zmanipuluje všetko. Svojským spôsobom tak Rado Procházka premárnil príležitosť a, paradoxne, prispel k tomu, čo kritizuje. Keby namiesto veštenia včas povedal, ako sa veci majú, mohli sme byť možno ďalej.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie