Denník N

Budúce konflikty o vodu? Už teraz sú štáty, ktoré vodné rezervoáre používajú ako zbraň, hovorí analytička

Pastier so stádom oviec kráča v apríli tohto roka po brehu priehrady Villa Victoria, ktorá je hlavným zdrojom vody pre obyvateľov mexickej metropoly Mexiko. Foto - TASR
Pastier so stádom oviec kráča v apríli tohto roka po brehu priehrady Villa Victoria, ktorá je hlavným zdrojom vody pre obyvateľov mexickej metropoly Mexiko. Foto – TASR

Zmena klímy je najväčšou bezpečnostnou hrozbou pre svet v 21. storočí, dôsledky môžu byť desivé aj v Európe, hovorí analytička Kate Guy.

Nedá sa povedať, že klimatická zmena bude nutne viesť k vojnám. No prispieva k napätiu, ktoré sa môže preliať do konfliktov. Bolo to vidno v Sýrii a vidno to aj v severnej Afrike v oblasti Sahelu, hovorí americká analytička Kate Guy, ktorá sa venuje vplyvu otepľovania na svetovú bezpečnosť.

„V Európe si ľudia myslia, že sú imúnni proti tomu najhoršiemu. Ale keď sa pozriete na scenáre, ktorým čelí Európa, je to dosť desivé,“ vraví odborníčka, ktorá prišla do Bratislavy na konferenciu Globsec.

Viete mi dať príklad toho, keď klimatická zmena už spôsobila nejaký konflikt vo svete?

Nie je to také jednoduché. Konflikt spôsobuje množina vecí a nemôžete vybrať jednu. Nevidíme, že by klíma špecificky spôsobila nejaký konflikt. Ale znásobuje to hrozby, ktoré spôsobujú, že ľudia strácajú prácu, živobytie, domy, musia migrovať, a to všetko môže spôsobiť, že napätie rastie a konflikt je pravdepodobnejší. Dobrým príkladom je to, čo sa teraz deje v oblasti Sahelu.

Čo presne?

Sahel je región na severe Afriky, ktorý intenzívne vysychá. Dochádza k rozširovaniu púští, čo spôsobuje, že ľudia sa presúvajú, sťahujú sa do miest. Stúpa napätie v krajinách ako Nigéria, kde je viac poľnohospodárskych regiónov. Neznamená to, že klíma je príčinou konfliktov, ale je to jeden z mnohých faktorov, ktoré prispievajú k destabilizácii regiónov. To sú vzorce, ktoré budeme vídať čoraz viac, pretože klimatická zmena zvyšuje teplotu na mnohých miestach sveta.

Hovorilo sa aj o úlohe klimatickej zmeny ako jednej z príčin vojny v Sýrii. Ako to bolo v tomto prípade?

Je to jeden z prvých prípadov, ktoré ľudia študovali a tvrdili, že to bolo jedinečné. Niekoľko rokov pred konfliktom tu došlo k suchám, ktoré viedli k destabilizácii. Opäť nejde o hlavnú príčinu, ale v dôsledku sucha došlo k veľkej migrácii do miest, strate pracovných miest a nárastu cien. To všetko prispelo k tomu, čo momentálne v Sýrii vidíme.

Aký dosah môže mať klimatická zmena na bezpečnosť v Európe?

Bude to zaujímavé. V Európe si ľudia často myslia, že sú imúnni proti tomu najhoršiemu. Ale keď sa pozriete na scenáre, ktorým čelí Európa, je to dosť desivé. Máte tu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Klimatická kríza

Rozhovory

Svet

Teraz najčítanejšie