Denník N

Španielsky premiér udelil väzneným Kataláncom pardon. Neoľutovali a urobia to znovu, odkazujú odporcovia

Katalánski aktivisti zapaľujú portrét španielskeho kráľa Filipa VI. Ilustračné foto - TASR/AP
Katalánski aktivisti zapaľujú portrét španielskeho kráľa Filipa VI. Ilustračné foto – TASR/AP

Keď ich zadržali a neskôr odsúdili, po celom Katalánsku sa objavovali žlté stužky ako symbol solidarity. Boli namaľované na budovách aj cestách a viseli z pouličných lámp a balkónov. Boli aj na budove katalánskej regionálnej vlády, čo vtedajšieho premiéra Quima Torru stálo funkciu.

Takmer všade ich sprevádzal ten istý nápis: „Sloboda pre politických väzňov.“

Tak deviatim politickým lídrom a aktivistom, ktorí si už tri a pol roka odpykávajú trest v súvislosti s nelegálnym referendom o nezávislosti Katalánska z októbra 2017 hovoria tí, ktorí si samostatnosť želajú.

Pre ostatných sú to separatisti.

A pre španielskeho premiéra Pedra Sáncheza sú jednou z najťažších úloh, ktorú potrebuje vyriešiť. Vláde navrhol, aby im udelila pardon, a tá ho schválila. Pustia ich z väzenia, čo môže potrvať pár dní, lebo pardon musí ešte podpísať kráľ Filip VI. Má to však viacero podmienok, a ak porušia zákon, milosť im zrušia.

Kritika prišla z mnohých strán, vrátane samotných stúpencov samostatnosti.

Stredná cesta

Štyridsiatnik José María zo Salou o sebe hovorí, že je „typický Katalánec“. To je podľa neho taký, ktorý sa narodil v Katalánsku, ale aspoň jeden z jeho rodičov pochádza z iného regiónu.

Počas silnej vlny v 70. rokoch sa do bohatého priemyselného Katalánska prisťahovalo veľa ľudí z chudobných regiónov ako Andalúzia alebo Extremadura.

Do školy José María začal chodiť po páde diktatúry generála Francisca Franca, ktorý katalánsku kultúru potláčal a zakázal používať katalánsky jazyk.

„V demokracii sa všetky predmety v škole začali vyučovať po katalánsky, teda okrem španielčiny. Nemal som ani desať rokov, keď nás učili, že byť krajinou znamená

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Nezávislosť Katalánska

Svet

Teraz najčítanejšie