Denník N

Bratislavská Galéria X oslávila tridsiate narodeniny špeciálnou výstavou

Silvia Fedorová: Klobúk, paličkovanie, viskózové lyko, 1992. Foto - Jana Hojstričová
Silvia Fedorová: Klobúk, paličkovanie, viskózové lyko, 1992. Foto – Jana Hojstričová

Prvá galéria dizajnu a úžitkového umenia Galéria X na Zámočníckej ulici v Bratislave pripravila k 30. výročiu svojej existencie výstavu diel svojich troch zakladateliek. Vystavené práce fotografky Miloty Havránkovej, textilnej výtvarníčky Silvie Fedorovej a architektky a dizajnérky Júlie Kunovskej pripomenuli ich tvorbu z 90. rokov, keď sa galéria predstavila ako nový fenomén, ale aj aktuálne práce a potvrdili nadčasovosť ich autorských koncepcií. Bola to skvelá príležitosť aj pre Slovenské múzeum dizajnu sprítomniť obraz o tvorivej scéne doby a doplniť svoje zbierky.

Výstava 30 rokov Galérie X. Foto – Júlia Kunovská

Galériu založili krátko po Nežnej revolúcii v roku 1990 ako experiment – bez skúseností a možnosti poučiť sa od iných. Súkromné galérie vtedy neexistovali, ale doba priala realizácii nových odvážnych ideí. Silviu Fedorovú a Júliu Kunovskú spájal vzťah k remeslu. Na spoločných výstavných projektoch pracovali už v 80. rokoch, napríklad pre Svetovú radu remesiel WCC alebo výstavu v Kjóte, keď spolu vytvorili inštaláciu Prelínanie vzduchu a hmoty (1989). Práve pri tejto spolupráci sa stretli aj s fotografkou Milotou Havránkovou.

Zámerom zakladateliek bolo ponúkať a predávať diela umeleckého remesla a dizajnu nielen z vlastnej tvorby, ale aj od iných domácich tvorcov. Zviditeľnenie práce a spätná väzba, ktorú získali od verejnosti, boli veľkou motiváciou pre všetky, aby rozvinuli nové polohy svojej tvorby. Okrem svojich individuálnych tém sa v 90. rokoch všetky venovali odevnému dizajnu, aj keď nie nadlho. Úspech galérie, o ktorom sa po tridsiatich rokoch jej existencie určite dá hovoriť, spočíva predovšetkým v osobnej sile zakladateliek. Každá z nich priniesla do spoločného projektu niečo špecifické, lebo už mali za sebou zrelú autorskú tvorbu.

banner rok bez divákov

Každá za seba aj všetky spolu

Pre fotografku Milotu Havránkovú, ktorá už v tom čase bola uznávanou osobnosťou československej umeleckej fotografie, bola

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Múzeum dizajnu

Kultúra

Teraz najčítanejšie