Denník N

Výsmech, hosťovania či práca na benzínke. Príbehy objavov Eura, ktoré hrajú na znovuzrodenom poste

Robin Gosens oslavuje gól Portugalsku. Foto - TASR/AP
Robin Gosens oslavuje gól Portugalsku. Foto – TASR/AP

Najviac zábavy na futbalovom Eure zatiaľ prinášajú tímy, ktoré pri hre smerom dopredu využívajú moderných krajných hráčov na pozícii známej ako „wing-back“.

Portál Goal.com vysvetľuje, že ide v podstate o kombináciu krajného obrancu s krídelníkom. Wing-back má však v porovnaní s klasickým krajným obrancom väčšiu slobodu v útočení a očakáva sa od neho, že na jednej strane ihriska bude góly vytvárať a na druhej im bude pomáhať zabraňovať.

Táto pozícia si od hráča vyžaduje všestrannosť a veľkú výdrž. Najčastejšie sa používa v rozostaveniach 3-5-2 či 3-4-3 a na prebiehajúcom Eure vidíme výrazný vplyv wing-backov na hre Nemecka, Holandska a Talianska.

Traja z nich – Robin Gosens, Denzel Dumfries a Leonardo Spinazzola – patria k objavom turnaja.

Spája ich podobný príbeh, keďže za sebou nemajú kariéry v najväčších kluboch, ale do reprezentácií sa museli prebiť cez druhú holandskú ligu či nekonečné hosťovania po celom Taliansku.

Pozn.: Historický vývoj tohto postu, ktorý siaha až do obdobia po druhej svetovej vojne, nájdete nižšie v texte.

Dočítate sa:

  • ako sa Gosens poučil a druhýkrát pri Ronaldovi nespravil tú istú chybu,
  • ako Dumfriesa vysmievali, keď mal ambície byť raz reprezentantom Holandska či
  • v koľkých kluboch hosťoval Spinazzola, kým sa konečne presadil.

1. Chlapec z benzínky

Nie veľa futbalistov už v 26 rokoch vydá autobiografiu, no kariéra Nemca Robina Gosensa je bezpochyby hodná zaznamenania.

Vo svojej nedávno uvedenej knihe, ktorej názov sa dá preložiť ako Oplatí sa snívať: Moja netypická cesta do profesionálneho futbalu, opísal okrem iného aj zážitok s Cristianom Ronaldom, ktorý po zápase Nemecka s Portugalskom nadobudol úplne iný rozmer.

Gosens pri výhre svojho tímu 4:2 stihol za 62 minút na ihrisku streliť gól, na dva prihrať a UEFA mu udelila cenu pre hráča zápasu.

Príbeh Robina Gosensa je jedným z tých, pre ktoré milióny ľudí na celom svete milujú futbal. Z chlapca, ktorý pracoval na benzínke za päť eur na hodinu a zazerali naňho pre zlú techniku, sa stáva hviezda.

Spomenutá historka s Ronaldom pochádza zo zápasu jeho Atalanty proti Juventusu. Gosens sa po skončení stretnutia Serie A vybral za Ronaldom, aby

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

Futbalové Euro

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie