Denník N

Očkovaní budú mať pri cestovaní výhodu, od ostatných bude štát žiadať PCR test – aj od tých, čo už prekonali covid

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Návrat na Slovensko zo zahraničia bude komplikovanejší. Všetci sa budú musieť zaregistrovať a kto nebude zaočkovaný, bude musieť ísť na PCR test.

Pri cestovaní čoskoro zvýhodnia zaočkovaných, predpovedá minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO). Teraz sa ešte pravidlá cestovania nemenia, no štát už na tom pracuje, rozhodol Ústredný krízový štáb.

Členovia štábu zvažujú, že pri určitej epidemiologickej situácii by sa zrušil cestovateľský semafor, ktorý dnes delí krajiny na zelené, červené a čierne.

Na všetky krajiny by sa v takom prípade pozeralo rovnako a každý, kto príde na Slovensko, by musel ísť na PCR test – s výnimkou zaočkovaných. Podmienkou na návrat domov by bol už dohodnutý termín na PCR test – na piaty alebo ôsmy deň po návrate, podľa toho, ako to ešte určí Úrad verejného zdravotníctva.

Kedy by k tomu mohlo dôjsť, krízový štáb ešte nerozhodol.

Ako sa cestuje dnes a ako sa to zmení

Dnes majú očkovaní výnimku z testovania len pri príchode zo zelených krajín, čo sú najmä krajiny EÚ. Ak prídu z červených či čiernych, musia nastúpiť do karantény a ísť na test (zoznam krajín tu).

Pri návrate zo zelených krajín dnes stačí aj preukázať sa negatívnym výsledkom PCR testu alebo antigénovým testom zo susedných krajín.

Pri návrate z červených krajín musia ísť všetci do karantény, ktorú si môžu skrátiť negatívnym PCR testom na ôsmy deň po návrate.

Pri návrate z čiernych krajín musia ísť všetci na 14 dní do karantény, ktorá sa skrátiť nedá. Čiernymi krajinami sú napríklad Veľká Británia či Portugalsko.

Zaregistrovaní do formulára eHranica musia byť všetci, aby štát vedel, kto odkiaľ prišiel.

Po zmene pravidiel pre cestovanie by sa zaočkovaní len prihlásili

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Dovolenka 2022

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie