Denník N

Prečo neskúsime zachrániť očkovací prepadák peniazmi? Oplatí sa to

Na Slovensku očkujú vo veľkokapacitných centrách už aj bez toho, aby sa ľudia museli elektronicky registrovať. Foto N - Tomáš Benedikovič
Na Slovensku očkujú vo veľkokapacitných centrách už aj bez toho, aby sa ľudia museli elektronicky registrovať. Foto N – Tomáš Benedikovič

V prípade očkovania platí, že takmer neexistuje cena, ktorá by sa neoplatila.

Igor Matovič mal pravdu, keď tvrdil, že neexistuje cena, ktorá by nestála za záchranu ľudských životov. Akurát si vybral zlé opatrenia, ktoré za to celkom isto nestáli. Jeho drahé „atómovkové“ riešenia – plošné testovanie a Sputnik – nefungovali.

Eduard Heger na to ide oveľa racionálnejšie. Problém je, že výsledok je veľmi podobný: síce bez hystérie, urážok a vyhodených miliónov, ale stále tragédia. Slovensko je v Európskej únii na konci v počte zaočkovaných a v kategóriách seniorov sme medzi úplne najhoršími.

Matovič sa tvári, že to nepočul, ale celý svet vie, že riešením korony je iba očkovanie a funguje to až vo chvíli, keď je zaočkovaných viac ako 80 percent ľudí. Preto je nepochopiteľné, že vláda tomu naďalej nevenuje všetku pozornosť a peniaze. V prípade očkovania totiž platí, že takmer neexistuje cena, ktorá by sa neoplatila.

Neúspech očkovania na Slovensku má päť základných dôvodov:

1. Silná dezinfoscéna a úspešní antivaxeri.

2. Slabý štát a zlyhania pri očkovaní (komplikovaný a zo začiatku až nefunkčný systém prihlasovania, predbiehanie, chýbajúca stratégia).

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Očkovanie proti koronavírusu

Komentáre

Teraz najčítanejšie