Denník N

Svetový rekord po 31 rokoch aj doping v burrite. V USA sa začala „malá olympiáda“

Shelby Houlihan, Allyson Felix a Ryan Crouser. Foto – AP
Shelby Houlihan, Allyson Felix a Ryan Crouser. Foto – AP

Nový diel týždenného newslettra Výklus o behaní.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Dobrý deň,

pre atlétov z USA sa v piatok začalo jedno z najdôležitejších podujatí za posledné roky.

Kým väčšina krajín posiela svojich športovcov na olympiádu na základe splneného limitu alebo podľa olympijského rebríčka, v Spojených štátoch rozhodujú jedny preteky – americká olympijská kvalifikácia.

Už tradične sa koná v Oregone, trvá desať dní a zároveň je aj národným šampionátom.

Keďže jedna krajina môže poslať na olympiádu v každej disciplíne najviac troch športovcov, na OH cestujú tí Američania, ktorí sa v kvalifikačných pretekoch umiestnia v prvej trojke. Medailisti by tiež mali mať splnený olympijský limit.

Ako píše The Wall Street Journal, ide o „brutálne efektívny” kvalifikačný systém, ktorý vie byť k športovcom mimoriadne krutý. Stačí, ak šprintér pokazí štart, a niekoľkoročné olympijské snaženie je neúspešné.

Vzhľadom na silnú konkurenciu a vysokú úroveň atletiky v USA sú preteky akousi malou olympiádou. Svojou kvalitou niekedy predstihnú aj samotné hry a tí, ktorí zvládnu prísnu selekciu, by vo väčšine disciplín mali na OH patriť k adeptom na medailu.

Potvrdil to hneď úvodný deň, v ktorom guliar Ryan Crouser výrazne prekonal 31-ročný svetový rekord.

V nedeľu zase zažiarila Allyson Felixová. Najdekorovanejšia atlétka olympijskej histórie si vo veku 35 rokov vybojovala už svoju piatu olympiádu. Na začiatku roka pritom mnohí pochybovali, či po komplikovanom tehotenstve vôbec má na to, aby sa na kvalifikáciu dostala. Felixová po pôrode bojovala za všetky budúce matky, ukončila spoluprácu s firmou Nike, aby športového giganta prinútila zmeniť vlastné pravidlá a chrániť športovkyne počas tehotenstva.

Okrem toho rozdelil spoločnosť prípad Shelby Houlihanovej. Americká rekordérka v behu na 1500 a 5000 metrov krátko pred olympijskou kvalifikáciou oznámila, že je obvinená z dopingu.

Výklus je pravidelný týždenný newsletter o behu, vychádza každý utorok. Posielame ho aj e-mailom, vypočuť si ho môžete aj ako podcast na kanáli Športové podcasty vo svojej podcastovej aplikácii.


Keď v roku 2019 prišli na trh bežecké topánky so špeciálnou podrážkou, začalo sa špekulovať o tom, či atlétom neposkytujú neférovú výhodu.

Americká vytrvalkyňa Shelby Houlihanová na diskusiu reagovala tak, že si obula starší model tretier, ktorý vyrábali už v roku 2008, a zabehla v nich nový americký rekord na 5000 metrov. Nechcela, aby niekto pochyboval o jej výkonnosti a tvrdil, že je najlepšia len vďaka obuvi.

Minulý pondelok sa však pochybnosti objavili. Houlihanová na online tlačovej konferencii s plačom oznámila, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Behanie

Výklus

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie