Denník N

EURO, 11. deň: Eriksen im potom hneď napísal. Dáni dokázali, čo nik pred nimi

Dánski futbalisti oslavujú s fanúšikmi postup. Foto - TASR/AP
Dánski futbalisti oslavujú s fanúšikmi postup. Foto – TASR/AP

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Dobrý deň,

dánsky futbal prežil v Kodani nezabudnuteľnú noc, ktorá domácim priniesla výhru 4:1 nad Ruskom a postup do osemfinále futbalového Eura. Dáni sa doň dostali iba deväť dní po tom, ako Christian Eriksen po infarkte takmer prišiel o život.

V rovnakom čase sa hral aj zápas Belgicko – Fínsko, v ktorom Dáni potrebovali belgické víťazstvo. Z pozície fanúšikov môžeme síce nadávať na VAR a formát Eura, ale vyvrcholenie B-skupiny bolo veľmi dramatické a zaujímavé aj vďaka nim.

V C-skupine sa hral priamy súboj o postup medzi Rakúskom a Ukrajinou, ktorý rozhodol gól Christopha Baumgartnera. Ten tesne pred ním pravdepodobne utrpel otras mozgu, no lekári mu dovolili pokračovať.

Ide už o druhý podobný prípad na Eure a zintenzívňujú sa diskusie o tom, či by futbal nemal zaviesť podobný protokol, aký poznáme z ligy amerického futbalu NFL.

Súhrn futbalového Eura prinášame po každom hracom dni. Vypočuť si ho môžete aj ako podcast a posielame ho aj e-mailom vo forme newslettra.


Keď dánski futbalisti dohrali zápas s Ruskom, v stredovom kruhu sa zoskupili okolo mobilného telefónu a overili si, či pre nich súbežne hraný zápas Belgicko – Fínsko dopadol dobre.

To sa aj stalo, keďže Romelu Lukaku splnil svoj sľub, že sa na diaľku pokúsi pomôcť Dánom k postupu, a gólom poistil belgické víťazstvo 2:0.

Dáni si však k osemfinálovej účasti pomohli predovšetkým sami výborným výkonom, ktorým v záverečnom zápase B-skupiny zdolali Rusko 4:1.

Foto – TASR/AP

Postup z 2. miesta si vybojovali iba deväť dní po tom, ako boli niektorí hráči slovami trénera Kaspera Hjulmanda „emocionálne úplne zničení“.

Po tom, čo na ihrisku bezmocne sledovali, ako ich spoluhráč Christian Eriksen bojuje o život, sa Dáni stmelili a predviedli najkrajší príbeh Eura, ktorý už zrejme nič neprekoná.

„Nikdy som ani nesníval, že raz budem súčasťou niečoho takého veľkého,“ hovoril strelec úvodného gólu Mikkel Damsgaard pre televíziu DR1.

Dostať sa zo skupiny s troma bodmi je aj o šťastí, no dánsky postup zároveň vyvoláva dojem, že v skupine nakoniec

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

Futbalové Euro

Iné podcasty Denníka N

Športové podcasty Denníka N

Súhrn MS vo futbale

Súhrn toho najdôleležitejšieho z hracieho dňa futbalových MS.

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie