Denník N

Čínsku vakcínu dostali, protilátky nemajú. V Maďarsku sa to môže týkať státisícov ľudí

Čínska vakcína sa v Maďarsku používa od konca februára. Foto - TASR/AP
Čínska vakcína sa v Maďarsku používa od konca februára. Foto – TASR/AP

Nízku ochranu majú najmä starší ľudia, ktorí sa v Maďarsku očkovali vakcínou od firmy Sinopharm. Vláda tretiu dávku zatiaľ odmieta, niektorí Maďari išli po Pfizer do Rumunska.

Maďarsko patrilo od marca k najrýchlejšie očkujúcim krajinám v Európe aj na svete, a to aj vďaka východným vakcínam. Sputnikom očkuje doteraz z celej Európskej únie iba Maďarsko a Slovensko, ale čínsky Sinopharm podáva jedine Maďarsko a v Európe ešte Srbsko.

Po niekoľkých týždňoch očkovania čínskou vakcínou sa však v Maďarsku začali objavovať správy o tom, že mnohí z tých, ktorí dostali už aj druhú dávku, nemajú žiadne protilátky proti covidu. Išlo hlavne o ľudí nad 60 rokov, z ktorých čínskou vakcínou zaočkovali viac ako 500-tisíc.

Odborníci už pred mesiacmi upozorňovali, že Sinopharm nebol v Číne testovaný na starších ľuďoch, a pre túto vekovú kategóriu môže byť preto problematický. Maďarská vláda napriek tomu nasadila túto vakcínu hlavne medzi staršími. Vakcínu si ľudia vyberať nemohli.

Očkovací preukaz majú, protilátky nie

Beáta Englohnerová síce nedostala čínsku vakcínu, ale jej mama áno. Keď jej urobili test na protilátky, vyšlo, že sa u nej nevytvorila imunita.

„Keď som videla vo svojom okolí, že viac ľudí si dáva robiť testy na protilátky, zobrala som aj ja svoju mamu a zistilo sa, že má negatívne výsledky. Mala by mať protilátky v hodnote nad 50, ale ona

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Očkovanie proti koronavírusu

Svet

Teraz najčítanejšie