Denník N

Obmedzený malý pohraničný styk ničí slovenský cestovný ruch a poľsko-slovenské vzťahy v Tatrách

Bielovodská dolina vo Vysokých Tatrách pri hraniciach Slovenska s Poľskom je jednou z najkrajších dolín Tatier. Ilustračné foto - TASR/AP
Bielovodská dolina vo Vysokých Tatrách pri hraniciach Slovenska s Poľskom je jednou z najkrajších dolín Tatier. Ilustračné foto – TASR/AP

Majitelia slovenských obchodov a bufetov v horách na hranici s Poľskom môžu tento rok prísť o hlavný zdroj príjmu a často dokonca skrachovať. Všetko vinou zle zostavených nariadení o povinnej e-registrácii pred príchodom z Poľska na Slovensko, ktoré nezohľadňujú malý pohraničný styk.

Nedostatok riešení pre niekoľkohodinové cezhraničné prechádzky môže zničiť to, čo sa za posledných 24 rokov budovalo s veľkými ťažkosťami: spoločný tatranský región bez hraníc s cezhraničným systémom verejnej dopravy, varujú obyvatelia poľského regiónu Podhalie a ľudia zapojení do poľsko-slovenskej integrácie a spolupráce.

Cezhraničná prechádzka nie je cestou do zahraničia

Lysá Poľana je malá cezhraničná osada, v ktorej sa do roku 2007 nachádzal veľký cestný hraničný priechod. Dnes je tu niekoľko domov, dve parkoviská a dve autobusové zastávky (poľské a slovenské).

Na poľskej strane chodia davy ľudí do Vysokých Tatier, hlavne na Morské oko, Rysy, do Doliny Piatich poľských plies. Mnoho ľudí parkuje na platenom parkovisku na slovenskej strane, pretože na poľskej nie sú voľné miesta.

Ťažko to však možno nazvať zahraničnou cestou. Prejdú na Slovensko iba sto metrov za hranicu, zaplatia za parkovanie, kúpia si niečo na cestu v jednom z dvoch slovenských obchodov a vracajú sa pešo do Poľska, aby odtiaľto išli na túru do poľských Vysokých Tatier.

Na Lysej Poľane sú dva obchody, oba na slovenskej strane. Ich zákazníkmi sú

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie