Denník N

Roman Mikulec: Vyrábali na mňa pamflety, ktoré teraz vyťahujú tí istí ľudia

Roman Mikulec. Foto N - Tomáš Benedikovič
Roman Mikulec. Foto N – Tomáš Benedikovič

Minister vnútra a bývalý riaditeľ Vojenskej spravodajskej služby Roman Mikulec (OĽaNO) hovorí o obvineniach, ktoré na neho postupne vyťahoval predseda Smeru Robert Fico.

V rozhovore sa dočítate:

  • ako je možné, že zákazky vo VSS dostal otec riaditeľa kancelárie;
  • či obvinenia od Roberta Fica súvisia s kauzou tunelovania tajnej služby;
  • ako prebiehal zákrok u bývalého riaditeľa SIS Vladimíra Pčolinského;
  • čo bude ďalej s Úradom inšpekčnej služby, keďže jeho riaditeľa zadržali.

Minulý týždeň proti vášmu odvolaniu hlasovalo len 72 z celkovo 93 koaličných poslancov. Ako vnímate to, že sa za vás nepostavila celá koalícia?

Nevnímam to negatívne. Viackrát som povedal, že ľudsky chápem hnutie Sme rodina, ktorého viacerí poslanci sa zdržali. Číslo 72 je dobré.

Sme rodina zrejme aj vám osobne vyčíta, akým spôsobom polícia zadržala Vladimíra Pčolinského. Ako vnímate tento zákrok?

Pri tomto zásahu nebolo nič, čo by sa dalo označiť za neadekvátne. Nie je pravda, že mu vykopli dvere.

Pokiaľ viem, išlo o vchodové dvere, nie o dvere do bytu.

Ani spodné vchodové dvere neboli vykopnuté, hoci si ich otvorili – veď ako inak by sa tam dostali? Policajti mu potom normálne zazvonili. Ani to, že na niekoho mierili zbraňami, nie je pravda.

Takže mu len normálne zazvonili, a keď otvoril, len ho vyzvali, aby išiel s nimi?

Áno.

Aj ste si to preverovali?

Samozrejme, pýtal som sa na to. Bol som ubezpečený, že k veciam, o ktorých sa hovorí, vôbec nedošlo.

Vrátim sa k vášmu odvolávaniu v parlamente. Máte pocit, že ste dostatočne vysvetlili podozrenia z rodinkárstva počas vášho pôsobenia vo VSS, o ktorých hovoril Robert Fico?

Vo formáte, ktorý tam bol, sa to asi nedalo inak vysvetliť. Opozičným poslancom vôbec nešlo o to, aby počúvali argumenty a pravdu, ale dookola opakovali svoje. Ja viem, kde je pravda. Dôležité je však povedať, že sa tieto veci vyšetrovali pred mnohými rokmi počas kauzy spojenej s tunelovaním Vojenskej spravodajskej služby (VSS).

V parlamente ste sa k podozreniam, o ktorých hovoril Fico, vyjadrovali len krátko. Prečo?

Vyjadril som sa k tomu niekoľkokrát a povedal som, že tieto veci boli naozaj predmetom vyšetrovania. Áno, môj otec mal firmu, ktorá mala zákazku od VSS, ja som však nemal žiadnu možnosť ovplyvniť, či uspeje alebo neuspeje vo výberovom konaní. Výberové konanie prebehlo, bolo úplne transparentné a v súlade so zákonom.

Teraz hovoríte o SBS vášho otca Mipol. Fico hovoril aj o zákazke pre firmu Aegis EU, v ktorej podľa neho pôsobil váš brat.

Pokiaľ ide o firmu Aegis EU, môj brat v nej nikdy nebol konateľom, výkonným riaditeľom, štatutárom a dokonca ani zamestnancom v čase, keď bola vo výberovom konaní. Minister obrany Jaro Naď do parlamentu priniesol informačnú správu z VSS, o ktorej som hovoril, ale nemal som ju k dispozícii. Naď v parlamente túto správu ukázal ako dôkaz, že som hovoril pravdu.

Čo v nej bolo?

Funkcionár služby, plukovník Malček mi v nej navrhoval, že treba urobiť výberové konanie a mám rozhodnúť. Rukou som mu do nej odpísal, aby on sám uviedol, ktorá firma v ňom uspela.

Foto N – Tomáš Benedikovič

Poďme po poriadku. Išlo teda o dva rôzne tendre. V jednom uspela firma, v ktorej mal podiel váš otec, a druhý sa týkal firmy Aegis EU. Pochybnosti okolo tendra, v ktorej uspeje firma otca šéfa kancelárie tajnej služby, je úplne legitímna téma. Ako je možné, že firma vášho otca dostala zákazku, a ako vyzeral tender k nej?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Roman Mikulec

Rozhovory

Slovensko

Teraz najčítanejšie