Denník N

Desivá realita v Etiópii, ktorej premiér má nobelovku. Hlad a sexuálne násilie tam využívajú ako zbraň

Bojovník TPLF. Foto - TASR/AP
Bojovník TPLF. Foto – TASR/AP

Abiy Ahmed sa za tri roky vo funkcii etiópskeho premiéra stal jedným z najvýraznejších afrických lídrov. Jeho imidž reformátora sa však postupne v zahraničí zmenil a dnes ho svet vníma hlavne ako politika, ktorý vedie vojnu vo svojom vlastnom štáte.

Uznanie nahradili kritické slová od Spojených štátov, EÚ aj G7, ktorá v polovici júna oficiálne etiópsku vládu vyzvala, aby zastavila boje v regióne Tigraj.

Na pozadí konfliktu, ktorý v Etiópii spôsobil obrovskú humanitárnu krízu, sa v pondelok konali voľby. Pre Abyiho išlo o veľký test – v roku 2018 sa totiž dostal k moci na základe politickej dohody vo vládnej strane a bez toho, aby vyhral voľby.

Hlasovať sa malo už vlani, no vláda voľby odložila pre covid-19. Výsledok je viac-menej jasný a očakáva sa, že víťazom bude premiérova Strana prosperity. Podstatnejšie však je, čo bude nasledovať potom a či sa Etiópia dostane z hlbokej krízy.

Čo k tomu potrebuje?

Podľa Ivany Čorbovej, koordinátorky humanitárnej pomoci z Nadácie Integra, ktorá má otvorenú zbierku na pomoc ľuďom z Tigraja, sa musí nastoliť mier a z oblasti musia odísť vojaci zo susednej Eritrey. Okrem toho sa musia otvoriť humanitárne koridory a zriadiť nezávislá komisia, ktorá vyšetrí dianie v regióne.

„Je hlásené ohavné a kruté rodovo motivované násilie vrátane znásilnení žien a mladučkých dievčat. Počas mája bolo hlásených asi 500 prípadov, ale očakáva sa, že skutočný počet prípadov bude podstatne vyšší. Prípady, o ktorých počúvame, trhajú srdce. To, čo robia ženám, je

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie