Denník N

Zmar martinských múzeí: drevenice sa rozpadávajú, hlavné sídlo 90 rokov neopravili, 130-ročná opona zostáva nechcená

Foto N – Tomáš Hrivňák
Foto N – Tomáš Hrivňák

Stav múzeí v Martine a okolí ukazuje prístup štátu: Múzeum Karola Plicku napadla drevokazná huba a namiesto opravy exponáty odviezli. Na obnovu opony z 19. storočia neposlali dosť peňazí, tak ju len zakonzervovali. A v Múzeu slovenskej dediny pribúdajú diery na strechách a drevené stavby padajú.

Tento text je súčasťou projektu Denník N ide za vami, na dva týždne sme boli v Martine.

Martin má v prepočte na počet obyvateľov azda najviac múzeí a kultúrnych inštitúcií na Slovensku. Pod hlavičku Slovenského národného múzea v Martine patrí šesť rôznych múzeí. Depozitáre ukrývajú vyše 800-tisíc zbierkových predmetov.

Múzeá nemajú peniaze ani na základnú prevádzku. Depozitné priestory sú v hroznom stave. Budova Etnografického múzea, kde sídli vedenie martinských múzeí, nebola zásadne rekonštruovaná deväťdesiat rokov a potrebuje rozsiahle opravy. Problémy má aj Múzeum slovenskej dediny, kde sa na mnohých ľudových stavbách rozpadávajú šindľové a slamené strechy a niektoré stavby sa už rúcajú.

Keď sa rozpadávajú strechy a padajú budovy

Múzeum slovenskej dediny je najväčšie z desiatich múzeí v prírode na Slovensku. Má rozlohu pätnásť a pol hektára a viac ako stopäťdesiat objektov. Keď v druhej polovici šesťdesiatych rokov položili základný kameň múzea do oravskej krčmy, vývoj išiel vpred rýchlym tempom.

Postupne vznikli časti múzea prezentujúce ľudovú architektúru a spôsob života na dedine v druhej polovici 19. a prvej polovici 20. storočia na Orave, Liptove a Kysuciach. Domovský región Turiec zostal nedokončený. Po páde komunizmu na Slovensku Slovenské národné múzeum (SNM) prišlo o výdatné financovanie a Múzeum slovenskej dediny začalo stagnovať. Poslednú stavbu, dom z horného Turčeka, v múzeu sprístupnili v roku 2014.

Časť mlynárskej usadlosti z Kaľamenovej už nestojí. Podľa dreva vidieť, že zvyšok budovy len nedávno opravovali. Na dokončenie rekonštrukcie však už neboli peniaze. Foto N – Tomáš Hrivňák
Exponát ľudovej architektúry v Múzeu slovenskej dediny, ktorý je v kritickom stave. Foto N – Tomáš Hrivňák

Keď sa návštevníci prechádzajú múzeom, pri chodníkoch im robia spoločnosť kozy aj s malými kozliatkami. Zvieratá majú doplniť atmosféru klasickej slovenskej dediny a oživiť inak nehybnú architektúru. V pozadí počuť zvuk kosačiek. V múzeu pracujú len štyria údržbári, a keď dokosia, môžu vzhľadom na rozlohu areálu akurát začať znova.

Mnoho striech dreveníc je už na pohľad poškodených a deravých. Popri trase prehliadky človek narazí aj na úplne rozpadnutú budovu. Ak by múzeum získalo peniaze, ešte by ju bola šanca zachrániť.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Denník N v Martine

Kultúra, Slovensko

Teraz najčítanejšie