Denník N

Zinčenko nezvládne všetko. A tréner Ševčenko bojuje so slávou aj očakávaniami

Andrij Ševčenko. Foto - archív TASR
Andrij Ševčenko. Foto – archív TASR

Pred piatimi rokmi sa to skončilo sklamaním. Ukrajina na Eure 2016 nezískala ani jeden bod a nestrelila ani jeden gól. Tamojšia futbalová asociácia vyhodila trénera Michajla Fomenka.

Nástupcu nehľadala dlho. Do funkcie povýšila Andrija Ševčenka, Fomenkovho asistenta, ktorý síce nikdy predtým žiadny tím neviedol, ale bol národným hrdinom.

Ševčenko totiž v roku 2004 vyhral Zlatú loptu, ocenenie pre najlepšieho hráča sveta. Za Ukrajinu dal 48 gólov v 111 zápasoch a spolu s Olegom Blochinom ho považujú za najlepšieho futbalistu v histórii krajiny.

Ukrajina sa odvtedy postupne zlepšovala a pred tohtoročným Eurom ju mnohí experti označovali za „čierneho koňa“ turnaja. Po troch zápasoch to však tak nevyzerá.

Ukrajina dokázala poraziť len Severné Macedónsko a prehrala s Holandskom aj Rakúskom. S troma bodmi teraz čaká na výsledky v ostatných skupinách a dúfa, že sa jej podarí postúpiť aspoň z tretieho miesta.

Ševčenko pred troma rokmi pricestoval na Slovensko. Z lavičky sa pozeral na to, ako jeho Ukrajina v Trnave prehrala 1:4. Išlo o prvý zápas trénera Pavla Hapala a vyzeralo to tak, že Ukrajina sa z krízy stále nedostala.

V kvalifikácii na Euro 2020 to nakoniec dopadlo opačne. Hapal ju ani nedokončil – pred finále play-off ho vystriedal Štefan Tarkovič -, zatiaľ čo Ševčenko vyhral skupinu s Portugalskom aj Srbskom. Ukrajina patrila medzi prvé kvalifikované tímy a v ôsmich zápasoch inkasovala len štyri góly.

„Futbalistu vo svojom vnútri som už úplne zabil. Ako tréner

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

Futbalové Euro

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie