Denník N

Chorváti najprv utečencov vítali, teraz zatvorili hranice

Utečencov pri chorvátskom meste Tovarnik nepustili ďalej. Foto - TASR/AP
Utečencov pri chorvátskom meste Tovarnik nepustili ďalej. Foto – TASR/AP

Utečenecké drámy sa z Maďarska presúvajú na hranicu Srbska s Chorvátskom. Maďari stavajú plot aj na hranici s Chorvátmi.

„Už sem nechoďte. Zostaňte v utečeneckých centrách v Srbsku, Macedónsku a Grécku. Toto nie je cesta do Európy. Autobusy vás tam neodvezú. Je to lož,“ odkázal včera podľa BBC utečencom, ktorí dúfali, že prekročia hranice so Srbskom, chorvátsky minister vnútra Rajko Ostojic.

Jeho slová sú v ostrom kontraste s tým, čo Chorvátsko deklarovalo v stredu. Teda, že nebude brániť utečencom vstúpiť na svoje územie a umožní im pokračovať na sever.

Na zmenu názoru stačil jeden deň, počas ktorého prišlo do chorvátskeho pohraničia okolo 11-tisíc ľudí. Vláda v Záhrebe to vyhodnotila tak, že už nemá kapacity na prijímanie ďalších, a uzatvorila sedem z ôsmich hraničných priechodov so Srbskom a aj cesty smerujúce k hranici.

Po Maďarsku ďalšie sklamanie

Washington Post napísal, že k obratu v chorvátskom postoji, ktorý sa dovtedy hodnotil ako protiklad k tvrdému zaobchádzaniu s utečencami v Maďarsku, prišlo po zrážkach medzi utečencami a policajtmi na železničnej stanici v Tovarniku.

Unavení utečenci tam čakali v horúcom počasí a nemali dostatok vody ani jedla. Keď im pristavili autobusy smerujúce do Záhrebu, vypukla medzi ľuďmi panika. Britský Guardian situáciu v Tovarniku opísal tak, že po traume v Maďarsku ich postretla ďalšia.

V piatok ráno maďarský premiér oznámil, že na hranici s Chorvátskom začali v noci budovať nový plot proti migrantom. Na kritickom 41-kilometrovom úseku, kde krajiny neoddeľuje rieka, chceli Maďari práce dokončiť už do sobotnej polnoci.

To, že sa utečenci nedostanú ani do Chorvátska, ich zrejme presmeruje do Slovinska, ale aj do lesov a polí, ktoré sú zamínované ešte od juhoslovanskej vojny. Slovinci však už utečencov začali vracať späť do Chorvátska. Predtým tvrdili, že sú schopní prijať okolo päťtisíc ľudí.

Zmenili názor

Slovinsko je súčasťou Schengenu a vláda vyhlásila, že ak chcú požiadať o azyl tam, môžu tak urobiť. Rovnako im nebude brániť, ak sa rozhodnú požiadať o azyl niekde inde. Upozornilo ich však, že na hraniciach s inými krajinami ich môžu zadržať.

Washington Post píše, že Chorvátsko nie je jedinou krajinou, ktorá pod náporom utečencov zmenila názor na mieru pohostinnosti.

Nemecko napríklad pripravuje nové zákony znižujúce príspevky pre azylantov, urýchľujúce azylový proces a postihujúce tých, čo o sebe a svojich pomeroch uviedli klamlivé údaje.

Utečenci tiež budú musieť dlhšie čakať na príspevok na bývanie a väčší počet z nich dostane už len jedlo a vlakový lístok do krajiny, cez ktorú vstúpili do EÚ.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Migrácia

Svet

Teraz najčítanejšie