Denník N

Mal vyhrať 25 grandslamov, tvrdí Wilander. Ako sa Mečířa báli svetové jednotky, ale on sa ňou nikdy nestal

Miloslav Mečíř na olympiáde v Soule. Foto - archív ČTK
Miloslav Mečíř na olympiáde v Soule. Foto – archív ČTK

Niektorým ľuďom sa podarí skĺbiť nadanie s profesiou tak dobre, že si pri nich poviete: Narodil sa, aby robil práve toto.

V tenise je skvelým príkladom Roger Federer. Vyzerá, že sa na dvorci nenamáha a robí len to, čo mu je prirodzené. Akoby raketa bola predĺženou časťou jeho ruky.

V tenisovej open ére bolo 26 svetových jednotiek. Máloktorá z nich okrem Federera vyzerala na kurte tak prirodzene ako najlepší hráč slovenskej histórie Miloš Mečíř.

„On sa už v 80. rokoch hýbal ako Federer. Preto mal aj prezývku Veľká mačka,“ povedal o ňom Ivan Benčič, otec a tréner skvelej švajčiarskej tenistky Belindy Benčičovej.

Mečíř sa svetovou jednotkou nikdy nestal. Vyhral olympiádu v Soule 1988, v rebríčku bol štvrtý a dvakrát sa dostal do grandslamového finále, čo sú veľké úspechy slovenskej športovej histórie.

Keby ste sa rozprávali s expertom Eurosportu a bývalým najlepším hráčom na svete Matsom Wilanderom, povedal by vám, že Mečíř bol IBA štvrtý, na grandslamoch sa dostal IBA do finále a vyhral IBA olympiádu.

„Miloš mal vyhrať 25 grandslamov,“ povedal Wilander po rokoch, keď už boli obaja len bývalí tenisti.

Povedať to o tenistovi, ktorý nevyhral ani jeden grandslam, znie trochu uletene. Wilander však patrí medzi najuznávanejších tenisových expertov a tento jeho výrok určite nikto neskomolil, pretože je na videu.

„Bol to neuveriteľný hráč a všetci sme to vedeli. Keď hral dobre, chodili sme sa na neho pozerať aj my hráči. Keď ste s ním uhrali 3-4 gemy, boli ste radi, že vám nedal 6:0, 6:0, pretože bol oveľa lepší ako všetci ostatní,“ povedal Wilander.

Švéd bol v tomto názore konzistentný. Prvý raz ho povedal už v roku 1987, keď 22-ročný Mečíř dokázal, čo treba na zisk grandslamového titulu. Vyhral sedem zápasov na tri víťazné sety proti najlepším hráčom na svete.

Vo štvrťfinále porazil svetovú dvojku Stefana Edberga, v semifinále štvorku Yannicka Noaha a vo finále jednotku Ivana Lendla – 7:5, 6:2, 7:5. Pre ilustráciu – je to, akoby o tridsať rokov neskôr porazil najskôr Rafaela Nadala, potom Andyho Murrayho a nakoniec aj Novaka Djokovića.

Mečíř to však nedokázal na grandslame, ale len na turnaji v Miami, ktorý sa vtedy tiež hral na tri víťazné sety. Preto sa na to nespomína, hoci na titul na takomto turnaji bolo treba rovnakú kvalitu ako na grandslamový titul.

„V roku 1987 som už Ivana Lendla netrénoval, ale stále sme boli v kontakte. Po finále v Miami s Mečířom mi zavolal, že sa mu prvý raz stalo, že prehral s mladším hráčom. Veľmi ho to hnevalo,“ spomína Jan Kukal. „Miloš bol geniálny hráč, druhý taký sa nenarodil.“

Mečíř bol vtedy v životnej forme a o pár týždňov v Dallase porazil Wilandera 6:1, 6:1, 6:3 a vo finále aj Johna McEnroea – 6:0, 3:6, 6:2, 6:2.

„Do dvoch rokov bude svetová jednotka,“ predpovedal vtedy Wilander podľa Sports Illustrated.

O tom, prečo sa ňou nestal, hovoria legendy Mats Wilander, John McEnroe aj tenisový expert Jan Kukal. Wilander a McEnroe odpovedali v rozhovoroch, ktoré boli publikované v denníku Šport.

Vzrušujúca hviezda s imidžom beatnika

Mečíř bol v 80. rokoch na Západe považovaný za hráča, ktorý je tajomný a zároveň

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Tenis

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie